Константинов Радев вето проф. Михаил Константинов, коронавирус, направления, система

Проф. Михаил Константинов: Между 10 и 15% от българите са срещнали К-19. Ето кога ще има електронни направления

Между 10 и 15% от българите са срещнали коронавируса, това са около 1 милион души.

Това коментира за Радио „Фокус“ проф. Михаил Константинов, председател на борда на директорите на „Информационно обслужване“.

Той уточни, че критичният процент за преминаване на пандемията е 50 на 100, като прогнозира, че доста скоро, дори през пролетта, това ще се случи. Тогава се очаква да излязат и първите ваксини, припомни още проф. Константинов.

„В момента има увеличение на общата смъртност. Тя е от порядъка на 7-8% над стандартната. Нека да не ни плашат тези ужасни числа 50-100 почитали на ден, защото част от тях щяха да си починат и без COVID. Така че надвишаването над стандартната смъртност, която в България е 300 души дневно, е от порядъка на 10-15%. Но ако погледнем ситуацията от началото на годината, тогава е бил пикът на смъртността. Тогава изобщо не бяхме чували за коронавируса“, обясни той.

Според проф. Михаил Константинов да ходим с леки симптоми в болниците е безразсъдно и натоварва здравната система.

Така както аз няма да се изказвам за това, какво трябва да правят практикуващите лекари, така и те да не се занимават с това, което правят програмистите и да оценяват тяхната работа.

Това каза проф. Константинов по повод обвиненията, че дружеството е подвело личните лекари заради електронните направления.

Той отрече тези твърдения и ги определи като неверни.

Интегрираната система е готова, но за да бъде вкарана в действие, са необходими няколко формални стъпки, обясни той.

„Първо – да бъдат допълнени номенклатурите в тази система. Това са списъци за дейности, за кодове, за лекарски специалности и т.н. Това ще стане в момента, в който го получим от Министерство на здравеопазването, и то бъде имплементирано в системата, тя се бъде готова за експлоатация.

Другото обаче, което е много важно, е, че да се задейства тази система, трябва да се подпише анекс към Националния рамков договор между Националния съвет на НЗОК и Българския лекарски съюз. Без това няма как да заработи системата“, уточни експертът.

Проф. Михаил Константинов апелира двете организации да седнат и да подпишат анекса. По негова прогноза Интегрираната система ще заработи до няколко дни.

- реклама -