Проф. Мариана Мурджева: Имунитетът при преболедували и при ваксиниране средно е около 6-8 месеца

„Колективен имунитет през май е твърде амбициозна програма, но не е невъзможна – ако имаме достатъчно количество ваксини, доставени навреме, което се очаква да стане. Второто условие е свързано с много сериозно ваксиниране от няколко десетки души на ден. Но не е невъзможно.“ Това заяви пред БТВ проф. д-р Мариана Мурджева, член на ваксинационния щаб и ректор на Медицински унивеситет-Пловдив. Според нея сега се очакват повече бройки ваксини и това може да отпуши процеса на ваксиниране.

Симптомите, за които трябва да следим за тромбоза вследствие на поставена ваксина „Астра Зенека“, са задух, болка в гърдите, подуване на крайници, синини, главоболие. Всеки един от тях поотделно не е тревожен, но ако се проявят комплексно, трябва да се потърси лекарска помощ, заяви проф. Мурджева.

Тя поясни, че препоръките при „AstraZeneca“ са втората игла да се постави между 4 и 12 седмица, като най добре е между 7-10 седмица за най-надежден имунен отговор.

Проф. Мурджева обясни, че имунният отговор се изгражда за около 15-20 дни след първата игла. Периодът е различен за различните ваксини. След втората игла при трите ваксини имунитет има след 7-10 дни, но за да бъде приета ваксинацията за завършена, трябва да имаме поставени и двете игли. 

Така че при ваксината на „Пфайзер“ са нужни 30-35 дни, при „Модерна“ – 35-40 дни, а „AstraZeneca“ – 13-14 седмици от ваксината.

При преболедувалите имунен отговор има след 15-20-дневен период от началото на инфекцията, като пикът е на 2-3 месец.

При 6-8 месец имунитетът спада, но засега категорично данните сочат, че имунитетът трае 6-8 месеца. Според данните досега толкова ще е и при ваксините – до една година.

Пациентите, които са преболедували, могат да неутрализират британския вариант, но същото не може да се каже за южноафриканския и другите.

- реклама -