сертификати, футбол, коронавирус, спорт, мачове

Проф. Маргарита Апостолова: Хората с антитела могат да получат също зелен сертификат

„Хората с антитела, които са преболедували, но не фигурират в Единната информационна система, могат да бъдат изследвани в сертифицирани лаборатории за антитела и ако ги имат, да получат също зелен сертификат, това е моето мнение“, каза пред БНР проф. Маргарита Апостолова от БАН – Института по Молекулярна биология.

Проф. Апостолова поясни, че вече има общоприета мерна единица, включително и в европейската общност, показваща над какво ниво тези антитела се смятат за положителни.

По думите ѝ е важно да се вземе решение по какъв начин да се определят тези антитела – с измерване на общи антитела, с измерване на неутрализиращи антитела, или с измерване на клетъчен имунитет – чрез неинвазивен метод – вземане на периферна кръв – да се изиска определянето на тези антитела.

„Но има проблем, че тези антитела могат да получат и при първа игла ваксина. И това може да откаже хората да си поставят втората доза. Но пък тогава няма да получат зелен сертификат за пълен ваксинационен курс“, каза тя.

„Иначе ваксинираните също могат да се заразяват, те могат да заразяват и други хора, а също и вече е известно, че един много малък процент и след двете дози не образуват антитела“, поясни още ученият.

„Това касае и хората, които са преболедували. Те може да се без антитела, но пък имат т.нар. зелен сертификат“, допълни проф. Апостолова.

Според нея обаче е важно да се каже за пореден път, че ваксинираните прекарват болестта много по-леко, това касае и преболедувалите.

„За мен не е аргумент на антиваксърите да кажат, че няма да се ваксинират, защото ще се заразят. Ние искаме да предпазим хората около нас. Затова ще се ваксинираме. Ние няма да ги предпазим напълно, но вероятността да ги заразим е по-малка, а ние да се разболеем е също по-малка. Поради тази причина трябва да продължим носим и маските“, заяви проф. Апостолова.

„При преболедувалите и ваксинираните се активира клетъчният имунитет, който за преболедувалите е активен цяла година. И ако те се срещнат със заразата, те ще изкарат болестта по-леко“, каза проф. Апостолова.

- реклама -