Константинов Радев вето проф. Михаил Константинов, коронавирус, направления, система

Проф. М. Константинов: По добре да не правим избори, ако ще повтаряме американския скандал

Мерките, които се взимат в България за честност на вота, са безпрецедентни, посочи експертът

Специалистът по изборните процеси проф. Михаил Константинов заяви в предаването „Още от деня“ по БНТ, че има девет възможни дати за парламентарни избори – първата е 28 март и последната 23 май. Трябва да се изчака да се види как се развива епидемията в България, но никой в момента не знае това, поясни той.

Трябва да бъдат направени консултации и с политическите партии, защото изборите трябва да се проведат при пълно доверие. Без доверие няма смисъл да се правят избори. Ако ще повтаряме американския скандал, който тепърва ще се развива, по-добре да не правим избори. Това, което се случи в САЩ е допустимо в една цивилизована държава. Никога не трябва да стигаме до такова нещо, категоричен е професорът.

Всички имат право да искат пълни гаранции за честни избори, затова аз подкрепям всякакви инициативи, които ще повишат доверието в изборния процес. Включително одит на машините, хардуера, софтуера и т.н.

Кой трябва да направи този одит на машините? Досега са го извършили специалисти от БАН и от Техническия университет. Това са хора, които имат капацитет, посочи проф. Константинов.

Мерките, които се взимат в България за честност на вота, са безпрецедентни. Аз не знам да има друга държава, която до такава степен да има двойни, тройни проверки, максимална откритост. Но хората са в правото си да искат това.

- реклама -