Халачев

Проф. Любомир Халачев е кандидатът за вицепрезидент на Калфин

Проф. Любомир Халачев е кандидатът за вицепрезидент на Ивайло Калфин. Това съобщи председателят на АБВ Георги Първанов.

Номинацията е предложена от самия Калфин и е била приета с пълно единодушие.

„Ние с проф. Халачев считаме, че президентската институция е персонализирана. Тя не е на партии, тя не е на инициативни комитети. Тя е изпълнена от съдържание от хората в нея – от президента и вицепрезидента, които работят вътре“, заяви кандидатът за президент Ивайло Калфин.

„Това е много уважаван човек, който с опита си, с духовността си и с личността си изпълва със съдържание тази функцията на вицепрезидент, която е много важна и е част от президентската институция“, подчерта той.

По повод кандидатурата на ГЕРБ за поста Калфин направи сравнение със ситуацията отпреди 5 години.

„Това, което прави впечатление е, че се повтаря една история от преди 5 години, в която аз също участвах – това са предишните президентски избори, когато едно от популярните лица на ГЕРБ беше извадено в последния момент, беше му съобщено: „ти си човекът“ и видяхме какво следва след това… Много ме е страх да не повторим предишните 5 години – един безспорно симпатичен човек, поставен на място, изключително неподходящо за него. И това обезличи президентската институция“, коментира Калфин.

Кой е проф. Любомир Халачев

Роден е в София на 14 февруари 1950 г.

През 1973 г. завършва ВГИК, Москва със специалност операторско майсторство.

Има повече от 100 късометражни филма и награди на български и международни фестивали.

Автор е на десетки статии, на 7 книги в областта на киното и телевизията и на 2 книги с разкази.

Специализирал е в Италия, Франция и Дания. Работил е като професор в Сингапур, университета „Ни Ан”.

Ръководител и лектор на семинари и уърк-шопове в европейски програми. Ректор на НАТФИЗ „Кр.Сарафов” (от 13 ноември 2011 до декември 2015 г.).

Декан на Факултет екранни изкуства (2005 – 2011). Ръководител катедра „Филмово и телевизионно операторство и фотография“ (1995 – 2004).

Преподавател в НАТФИЗ от 1974 г. – преподавал е „Операторско майсторство”, в момента преподава „Документално кино” на операторите и „продуцентство” в Магистърската програма по мениджмънт.

- реклама -