Проф. Лъчезар Гроздински пред FN: Хората, които са предразположени към тромби, е добре да пият аспирин след ваксинацията

Вчера ЕМА обяви, че ваксината на AstraZeneca не е опасна и че ползите са по-големи от пораженията. Така у нас отново започна ваксинация с Оксфордсктат ваксина.

Трябва ли да се внимава кой си поставя ваксината, как да се предпазим от образуването на тромби и какви поражения нанася COVID-19 върху малките и големите кръвоносни съдове? Отговорът от  председателят на Националното дружество по ангиология и флебология и завеждащ Клиника по Нагиология в „Аджибадем Сити Клиник“  проф. Лъчезар Гроздински.

 

Вчера ЕМА съобщи, че „АстраЗенека“ не е опасна, но образуването на тромби ще се впише в листовката като противопоказание. Трябва ли хората склонни към запушване на кръвоносните съдове да се притесняват?

Никой няма опит как трябва да се действа. Ваксината „АстраЗенека“ като цяло е добра С нисък риск на усложнения, но винаги има риск. Ползата е многократно по-голяма, но явно има малък риск, 1 случай на 100 хиляди или повече, но има малък риск от усложнения от венозни тромбози. Хората с тромбофилия, генетична склонност към образуването на тромби. могат да избегнат тази ваксина или просто да вземат антикоагуланти или нещо по-леко като аспирин. Той също може да намали риска от образуване на тромби. В някой случаи обаче освен тромби могат да се образуват и кръвоизливи. Проблемът е, че аспиринът обаче може да увеличи кръвоизлива. Едни знаят, че имат проблем със съсирването на кръвта, но има и хора, които не знаят – те са 3-5%.

Какво препоръчвате тогава?

Една седмица след като ви е поставена ваксината „АстраЗенека“ можете да пиете аспирин протект.

Сред пораженията от COVID-19 е образуването на тромби, те могат да убият човек. Какво да правят хората в този случаи, когато са предразположени към съсирване на кръвта?

COVID-19 е странен вирус. Той образува тромби в малките съдове на белия дроб или в по-големите съдове, като например вените и с развитие на венозни тромбози. В този смисъл антикоагулантната терапия при болни от коронавирус е почти задължителна. Т.е. последно време активно се прилага лечение с нискомолекулярен хепарин. Това лечение  се прилага активно. проблемът е, че и след болестта до месец остава склонността да се образуват съсиреци. Тези пациенти трябва да продължат антикоагулантната профилактика.

Да разбирам, че вие препоръчвате и след коронавируса да продължи наблюдението и терапията на хората, тъй като пораженията са трайни?

Вече активно се прилага антитромбозна терапия, която е сравнително ефективна. Съдовете, които хранят мозъка или корема, или пък периферните вени и артерии на долни и горни крайници, се изследват с ултразвук, което е с отлични възможности за сканиране на съдови проблеми, включително и при Ковид-19 не е лошо да се проверяват. Белодробната тромбоемболия се диагностицира с контрастен скенер. Това е най-сигурният метод. Ако има поражения – трябва да се предприеме сериозно лечение. Имах пациенти на които открихме съсирвания и като ги изследвахме стана ясно, че са прекарали COVID-19.

Запушването на кръвоносните съдове при определени обстоятелства  се превръща в запушване, тоест в тромбоза. Тогава органът не получава кръв и се развива инфаркт, инсулт.

Да разбирам, че вие препоръчвате по-честа профилактика?

Да. Понеже не всички знаят имат ли склонност към запушване на кръвоносните съдове и профилактиката ще покаже имат ли проблеми или не.

 

- реклама -