Проф. Кожухарова: Новите мерки не предвиждат затваряне на заведенията

С оглед на това, че броят на положителните проби за COVID-19 нараства от 1 август, вече е време да се въведат мерки на централно и национално ниво. Това заяви пред NOVA епидемиологът и съветник на министъра на здравеопазването проф. Мира Кожухарова.

Вчера стана ясно, че здравните власти планират затягане на мерките срещу COVID-19 у нас поради стремглавото нарастване на заразяванията. На среща в Министерството на здравеопазването министър д-р Стойчо Кацаров и екипът му обсъдиха с вирусолози, епидемиолози и инфекционисти актуалната епидемична обстановка в страната и необходимостта от въвеждането на противоепидемични мерки.

Идеята ни е да се ограничат контактите. Всеки един от нас първо трябва да се опита да си ограничи контактите, без да си нарушава начина на живот. Но това, което не е необходимо в момента и може да бъде отложено за след месец и половина, е разумно да бъде отложено“, посочи проф. Кожухарова.

По думите й местата, на които се събират много хора, като заведения за обществено хранене, клубове, салони, места за културни мероприятия, е правилно броят на посетителите да бъде намален (30 процента), без да бъдат затваряни.

„Ако имахме по-висок процент ваксинирани, вместо на 30 процента, капацитетът на тези места щеше да е 50. Все пак към момента за затваряне на заведения и барове не се говори. Но според колегите е разумно работното им време да се намали – да работят до 23:00 ч.”, посочи специалистът.

Сега най-голямо впечатление прави това, че заразените са във възрастовите групи 20-29 и 30-39, което не е типично. До момента засегнати в по-голяма степен бяха хората в по-голямата възрастова група”, обясни проф. Кожухарова.

Източник: Нова ТВ

- реклама -