Костадин Ангелов, НОЩ, коронавирус

Проф. Костадин Ангелов: Над 1 млн. български граждани са защитени към този момент от COVID-19

Това, което постигнахме, показва правилния път, по който трябва да вървим заедно в битката срещу ковид.

„Постигнахме изключително много в сравнение с други държави в борбата с пандемията”.

Това заяви министърът на здравеопазването в оставка проф. Костадин Ангелов по време на брифинг на Националния оперативен щаб (НОЩ).

Много по-високи или сходни с нашите са данните от съседните ни държави. Германия и Италия с по-висок индекс на мерките не могат да постигнат това, което е у нас. Постигнахме го благодарение на усилията на всички, на спазването на мерките. Благодаря на гражданите, че носят маски.

Над 1 млн. български граждани са защитени към този момент от COVID-19, съобщи Ангелов като имаше предвид общия брой на преболедувалите COVID-19 и ваксинираните.

13 145 са медиците от началото на пандемията, които са се заразили с коронавирус. Активните случаи са 949. 845 са на домашно лечение, 104 са в лечебните заведения, а 10 души са в интензивните структури. „Числата намаляват, защото при лекарите вече постигнахме колективен имунитет“, уточни Ангелов.

Отчитаме трайна тенденция за намаляване на процента на заетите легла, добави Ангелов. Приблизително два пъти повече е броят на излекуваните от броя на заразените, уточни още той.

Отчитаме трайна тенденция за намаляване на процента на заетите легла, добави Ангелов. Приблизително два пъти повече е броят на излекуваните от броя на заразените, уточни още той.

Постигнатата заболеваемост за 14-дневен период ни поставя на 18-то място в ЕС. На Балканите сме на 6 –то място по заболеваемост. По смъртност сме на второ място в ЕС, на трето сме на Балканите, съобщи доц. д-р Ангел Кунчев.

Имаме намаляване на новозаразените на едноседмична база с 23%. Смъртността е 16% на двуседмична база, на едноседмична база е 11%. Имаме сериозно намаляване в последните 7 дни, каза ген. Венцислав Мутафчийски.

В Индия има фалшива увереност, там мислят, че поради ниския брой на заболели случаи през миналата година, се пораждат слухове, че индийското население не е възприемчиво към този вирус, че те били резистентни, което не е вярно. Сега се вижда какво става там, поясни Мутафчийски.

Ще забраним влизане от Индия и от още няколко държави, каза Ангелов.

Зелените коридори отварят от утре. Ще бъдат с ваксини на основата на иРНК, най-вече с ваксината на Пфайзер. Имаме достатъчно количества ваксини вече. Идеята е максимално бързо да стигнем числата, към които се стремим, уточни Ангелов.

Проф. Гигов каза, че 775 601 ваксинации са извършени към момента. Днес и утре ваксинациите ще надминат 800 000. Най-много са използвани дозите на Пфазйер, следва АстраЗенека и Модерна по брой, уточни Гигов.

Разполагаме с достатъчно ваксини, за да можем да си го позволим. Идеята е максимално бързо да стигнем онези числа, към които се стремим“, каза здравният министър в оставка Костадин Ангелов.

Ако запазим този темп на ваксинация, който е в момента, в края на август България ще постигне колективен имунитет. Ако увеличим темпа, тъй като има възможност за това, още в края на юни може да бъде постигнат“, каза той.

Ако говорим за смъртността, тя не може да се скрие.

Дълго говорихме, ние сме с най-високата смъртност в Европа. Това се дължи на липса на профилактика. Направени са стъпки, ще се види ефект след 20 години. Сърдечните заболявания са на първо място. Втората посока са онкологичните заболявания, където има добра медицина и по-слаба превенция. Заложени са действия, каза Ангелов. Към това се прибавя и смъртността от ковид. Липсва здравна култура, тя трябва да се култивира и в учебните заведения, каза Ангелов.

- реклама -