Ангелов Ангелов, коронавирус, КПП-та, мерки
сн. БГНЕС

Проф. Костадин Ангелов: Лъжа е, че ще връщаме КПП-тата

В нито един момент не сме обмисляли подобен тип мерки, това е лъжа.

В това беше категоричен министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов в ефира на бТВ, коментирайки появилата се в публичното пространство информация за връщане на строгите мерки наесен и възстановяване на КПП-тата в големите градове, заради коронавируса.

„Лъжи, които целят дестабилизиране на психиката на хората“, смята професорът.

„Когато започна епидемията в самото начало, ние знаехме изключително малко за коронавируса“, подчерта здравният министър и увери, че това състояние на неинформираност вече е преодоляно и институциите могат да реагират много по-адекватно. Според него медицинската наука вече има много информация за протичането на COVID-инфекцията, което я прави донякъде контролируема.

„В България няма здравна криза, няма натиск върху системата“, увери той. Проф. Ангелов подчерта още, че няма динамика на увеличаване на постъпилите хора в лечебни заведение и това го доказват бройката заболели в интензивните отделяни.

Здравният министър увери още, че държавата разполага с достатъчен запас от предпазни средства за медиците и дезинфектанти за месеци напред. „Трябва да подкрепим българските лекари и сестри“, призова той.

Проф. Ангелов опроверга и циркулиращата в интернет информация, че правителството плаща на хора, за да кажат, че са болни от коронавирус“, която окачестви като откровена лъжа.

„Не може да вярваме на агенцията „една жена каза“. Аз съм лекар, много мои колеги са в болница. Много известни личности са болница, те част от конспиративната теория ли са?“, попита здравният министър.

Сериозно увеличение в броя на болните няма, увери министърът.

Според него обаче хората неглижират симптомите и постъпват късно в болница. При висока температура няколко дни, кашлица, обща отпадналост – да се търси лекарска помощ, а да не се предприема самолечение, посъветва той.

„Българският парламент прие решение, с което упълномощихме ЕК да преговаря и да осигури ваксина за всички граждани. Когато мине всички изпитания и когато бъде регистрирана, тя ще бъде достъпна за българските граждани и ще бъде безплатна“, посочи още проф. Костадин Ангелов.

За хората на първа линия, лица над 65 години и всички граждани с хронични заболявания са осигурени достатъчно ваксини, когато вече са изобретени, отбеляза той. По думите му фирмите, които произвеждат ваксина в ЕС, са на същия етап като руската ваксина.

- реклама -