доц. Костадин Ангелов, коронавирус, ваксини, мерки
Снимка: бТВ

Проф. Костадин Ангелов: До края на седмицата ще имаме отговор за втората доза на „АстраЗенека“

До края на седмицата ще имаме отговор за втората доза с „АстраЗенека“.

Това каза здравният министър Костадин Ангелов по бТВ.

„Ще дадем ясен отговор на въпроса дали могат да си слагат втората доза, защото има и такива, които вярват в тази ваксина и искат втората им доза да е с нея. Има и такива, които категорично е желаят да си я поставят. На тези хора трябва да дадем експертно мнение“, обясни Ангелов.

Той уточни, че този отговор ще бъде стъпил само на научните факти и доказателства, както и на мнението на експерти.

„Ние работим с медицина, основана на доказателства. Трябва да имаме доказателство, на което да стъпим. То да е научно обосновано, за да отговорим на хората. В другия случай ние не сме лекари“, категоричен бе Костадин Ангелов. „Осъзнавам на какво са подложени българските граждани. Информацията е разнородна, идва от много места, като голяма част от тях са непроверени. Хората са объркани и изплашени и нашите експерти ще дадат отговор в срок и ще информираме обществото възможно най-скоро“, каза още Ангелов. По думите му винаги трябва да има план Б.

Ако противникът е коронавирусът, трябва да можеш да предвиждаш всички ходове и да взимаш алтернативни решения, допълни здравният министър.

„Знаем какво правим, защо ограничаваме децата, с министър Вълчев сме направили ясен план как се връщат в клас и защо се връщат, кога завършва 12-и клас, на кои ученици трябва да дадем приоритет, да ли ще могат целия учебен план ще минат. Трябва да намерим правилното сечение между нуждата от образование, което за нас е приоритет, и съответно риска за здравната система. Ние сме от малкото държави, които поставихме образованието като приоритет в тази криза, затова поставихме и преподавателите в приоритетна група, за да осигурим безопасна среда на преподаване. Да сте чули, че в момента има някой учител, който да е починал?

Министърът е убеден, че намаляването на броя на новозаразените е трайна тенденция.

За съжаление имаме днес починала родилка в Сливен и съм разпоредил проверка по случая.

„Не сме коментирали с премиера или вицепремиера състав на правителство, единствените разговори, които продължавам да водя с Борисов, включително и днес са за ваксини, за ремдесивир, за мерките, за наличието на лични предпазни средства“, заяви още здравният министър.

- реклама -