проф. Костадин Ангелов, коронавирус

Проф. Костадин Ангелов: България излиза и от третата вълна на коронавируса, няма нито една червена колона в страната

„България излиза и от третата вълна! Успяхме да постигнем това, което си бяхме поставили за цел и това, което много пъти, говорихме пред вас.

Няма нито една червена колона в страната. Когато ме попитахте, какво ще се случва в страната, ви казах, когато изчезне червеният цвят. Успяхме!

Това заяви здравният министър в оставка проф. Костадин Ангелов.

През цялото време ни водеше разумът и дисциплината и интелектът на специалистите. Убеден съм, че с това поведение, България ще се превърне в пример за постигане на резултати с разумни и последователни действия.

На първо място искам да благодаря на всички български граждани. Благодаря ви, българи!“, заяви проф. Ангелов.

За да удържим постигнатото има две задължителни условия.

Да задържим и увеличим темпа на ваксинацията. Ваксинационният щаб трябва да вземе решенията какво правим с ваксината на „Янсен“ и може ли да отворим зелени коридори. Второто е да продължим със спазването на противоепидемичните мерки. Защото тази победа е крехка и се дължи на усилията на всички български лекари, сестри, санитари.

Благодаря на всички, които спазваха мерките! Трябва да ги спазваме още месец-два, докато достигнем колективния имунитет.

Реалистично е края на юни да имаме групов имунитет, а в най-лошия случай в края на август, смята Костадин Ангелов.

14 място в ЕС и пето място на Балканския полуостров заема България по отношение на заразяване с COVID-19.

Второ място заемаме в ЕС и трето място на Балканите по отношение на смъртност, съобщи доц. Ангел Кунчев.

„Заболяемостта за последните две седмици е 460 на 100 000 души. Всъщност, вчера достигнахме 400, но това ще бъде отразено другата седмица“, каза доц. Кунчев.

По смъртност обаче оставаме на второ място в ЕС и на трето на Балканите, отчете още доц. Кунчев. Областите Разград и Видин вече са в жълтата зона, докато Варна и София-град са на обратния полюс.

„Ще обсъдим с доц. Кунчев и с колегите какви да бъдат мерките за Великден и какви указания да бъдат дадени“, заяви още проф. Ангелов.

Той допълни, че в началото на другата седмица ще има и решение за хората, които влизат в страната ни и как ще става това.

„За зелените коридори, с центровете за ваксинация, максималният брой, които се допускат дневно, не надминава 5-6000 души. Разчитаме много и на личните лекари. Направи се възможност да бъдат заявявани количества чрез електронната система. МВР има възможност да предоставя автомобили, за да могат ваксините да стигнат до лекарите в отдалечените места. Защо мислим да отворим зелени коридори? Защото с темпа, максимумът без тях, е 20 000. Нашата цел е да достигнем 50 000 души ваксинарини на ден“, отговори на други въпроси проф. Костадин Ангелов.

Мерките трябва да продължат. Аз лично смятам, че извънредното положение трябва да продължи, доц. Кунчев входира доклад, с който се иска да се удължи с още месец. Мерките, които се взимат за Великденските празници, ще ви бъдат съобщени. Отново държа да подчертая, че е много важно всички показатели да бъдат следени на 12 часа и всяка една тенденция да се наблюдава и анализира в детайл“, каза още проф. Ангелов за мерките в страната.

„Мерките ще ги обсъдим още веднъж с доц. Кунчев и ще вземем решение кое да остане, кое разхлабено или затегнато. Цената на „Пфайзер“ не мога да коментирам, договорите са конфендициални, преговорите се водят от ЕК“, подчерта здравният министър в оставка.

„Всеки българин може да се ваксинира навсякъде, където реши. Няма забрана някой, който е ваксиниран на едно място, да се ваксинира с втората доза на друго място“, внесе повече яснота за начина на ваксинация проф. Ангелов.

 

- реклама -