проф. Коста Костов, пост-ковид синдром, симптоми
сн. БНР

Проф. Коста Костов: След коронавируса – задух и умора

„Леките случаи на коронавирус и тези с по-голяма тежест оставят следи в организма. Познатият като пост-ковид синдром засяга сърцето, нервната система и белите дробове“.
Това обясни в ефира на бТВ председателят на експертния съвет за борба с коронавируса – проф. Коста Костов.

При пост-ковид синдрома болният продължава да има симптоми и след болестта.

Острият синдром се развива три седмици след началото на заболяването, а хроничният – след три седмици.
Най-честите симптоми са задух и умора. Пациентите усещат физическо безпокойство. Различни прояви на недостиг на въздух. Пост-ковид синдромът не засяга само тежките случаи, засяга и такива, които прекарват леко болестта. Щетите върху белия дроб след коронавируса са както функционални, така и структурни. От пациентите 30% са с фиброзни промени. Съчетават се с функционални проблеми“, посочи проф. Костов.
Той подчерта, че е време по темата да говорят пулмолози – тясно свързани специалисти, а не медици, обучавани в други области, визирайки директора на „Пирогов“ – проф. Асен Балтов, и председателя на Националния оперативен щаб – проф. Венцислав Мутафчийски.
Костов обясни нарастващия брой заразени с метафората, че навлизайки в океана вълните са големи, и изрази надежда, че в открито море ситуацията ще е по-спокойна. По думите му начинът да не се стигне до ново затваряне, е всеки индивидуално да спазва трите основни правила – дезинфекция, дистанция и носене на маски.

 

- реклама -