Константинов Радев вето проф. Михаил Константинов, коронавирус, направления, система

Проф. Константинов прогнозира: ГЕРБ, БСП и ДПС ще имат общо140 депутати в 47-то НС

ГЕРБ, БСП и ДПС ще имат общо 140 депутати, а първата политическа сила в 47-то Народно събрание ще има 70 депутати. Това е прогнозата на проф. Михаил Константинов, бивш председател на Съвета на директорите на „Информационно обслужване“.

Той обясни, че не обича и не разбира определението „партии на промяната„, а счита, че има просто стари и нови партии. Старите стартираха на 4 април с 125-130 депутати, които намаляха на следващите избори, но ако гласуването бъде проведено утре, те отново ще имат около 140.

Коалицията е възможна, но ще бъде мъртвородена и кратовременна, политическата надменност не води до нищо, каза Константинов по адрес на новите партии, които „трябва да поработят, за да имат над 100 депутати“. „Новите партии трябва да разберат, че с политическа надменност, високомерие и червени линии няма да стане нищо.“

Според Константинов сигурно е, че в новия парламент да бъде и формацията „Продължаваме промяната“ на Кирил Петков и Асен Василев, като те ще дръпнат преди всичко десни гласове. Те ще имат около 20 депутати, пресмята математикът.

Под бариерата според професора остават, освен „Възраждане“ и ВМРО и „Изправи се БГ! Ние идваме!“, които също „трябва да се постараят малко повече“.

Михаил Константинов отново разкритикува машинното гласуване, с която той обяснява намаляването на избирателната активност на вторите избори с 600 000 гласа. Сега Константинов очаква активността да намалее още. Все пак положително е, че изборите презноември ще бъдат 2 в 1,  но най-вероятно е да има втори тур на президентските избори, тъй като няма да бъде изпълнено условието да са гласувани най-малко половината от избирателите по списък.

Риск няма, ако гласуваме с една карта за президентските и парламентарните избори, най-много човек да обърка кутиите, каза той.

Той изрази притесненията си, че „ще разберем защо в Европа няма такова гласуване„, като добави, че се надява това да не се случи „по лошия начин“.

Според Константинов ЦИК е длъжник на българското общество, защото след последните избори е трябвало гласуването от 1/10 от машините да бъде проверено и кутиите с контролни разписки да бъдат отворени и преброени, но все още няма данни за подобна проверка.

 

- реклама -