Константинов Радев вето проф. Михаил Константинов, коронавирус, направления, система

Проф. Константинов: Машинното гласуване крие здравни рискове по време на пандемия

„28 март беше една от най-очакваните дати за провеждането на изборите. Тя се обсъжда още от самото начало на тази година. Другата възможна дата бе 23 май, но тя означава два месеца без парламент“, заяви в ефира на NOVA проф. Михаил Константинов.

Той добави, че правото на глас е конституционно такова на всеки български гражданин с изключение на излежаващите наказания и тези под запрещение.

Важно според математика е да се помисли за хората, които ще бъдат карантинирани или ще се лекуват по това време.

Mатематикът даде пример някои съседни държави, където вече са правили избори в два дни.

„Аз предлагам български представители да отидат до посолството на Румъния в София и да помолят за споделяне на практиката им. Това което видяхме там – едни големи помещения, като мерките бяха спазени много добре. Там обаче се регистрира най-ниската активност за последните повече от 30 години“, каза проф. Константинов.

Според него мерките и организацията за провеждането на изборите трябва да бъде съгласувана със медицинските специалисти и всички сценарии да бъдат разгледани.

Проф. Константинов дори предложи да има избирателни секции в болниците, за да може и лекарите и болните да упражнят правото си на глас. Той призова депутатите да седнат и да обмислят вариант всеки един, дори и тези под карантина да може да гласува, както и да видят как са преминали изборите в останалите държави. Важно е мнението и на лекарите, за да се стигне до най-доброто решение.

„Аз отдавна постигам въпроса, че гласуването с машини крие здравен риск. Машините не са предвидени за гласуване при пандемия“, категоричен бе проф. Константинов.

 

- реклама -
error: Съдържанието е защитено