Проф. Киров за изгонването на 70 руски дипломати: Подобно действие е с характер на ядрен взрив

„Подобно действие има характера на ядрен взрив в отношенията между две държави, няма значение кои са те.

И то предвещава по-големи бури, например обявяване на война.

Нищо чудно министър-председателят Петков да обяви война на Русия като следващ акт.” Това каза за предаването „Твоят ден” на NOVA NEWS  проф. Пламен Киров, преподавател по конституционно право и бивш конституционен съдия.

Поводът е изгонването от България на 70 руски дипломати, обявено от Кирил Петков.

„Има проблем с това решение. Доколкото виждам, то е еднолично решение на министър-председателя или на министрите от ПП – дотолкова, че коалиционните партньори, които все още са в правителството, не знаят такъв акт на МС,“ посочи професорът.

Той каза, че допуска всичко. „Един доказан лъжец, който действа противоконституционно още като министър в служебно правителство, и това е доказано с решение на Конституционния съд, продължава да гази Конституцията с кални ботуши.

Аз не виждам някакви пречки той да се развихри в оставащото му време и може би това е причината президентът на Републиката да иска да сложи край на това правителство в оставка като ускорява действията си по член 99 от Конституцията.”

Когато става въпрос за национална сигурност, нещата тръгват от съответните служби, каза още той и посочи, че у нас има 2 агенции.

„Това нещо се обсъжда на високо ниво – то е политическо – в МС, с министъра на външните работи и тогава министърът на външните работи действа,“ обясни процедурата по закон Киров.

Той посъветва да се провери колко са дипломатите на Русия у нас. „Те са много по-малко от 70. Очевидно тук се гони всичко наред,” посочи той.

На въпрос дали има наказателна отговорност при такова решение, което не отговаря на реда, проф. Киров отговпори:

„Трябва да се разсъждава има ли организирана порестъпна група на високо политическо ниво, която уврежда интересите и отбранителната способност на България.

И тогава трябва Прокуратурата да се намеси, по нейна преценка, за престъпление срещу държавата.”

- реклама -