Проф. Киров: Президентът не може да задейства процедурата с мандатите, ако няма председател на НС

Утре трябва да продължи първото заседание на Народното събрание, по време на което се очаква да бъде избран председател.

От срещите на първите две формации обаче се разбира, че това не е тема на разговор, а се коментира законодателната програма.

Според конституционалиста проф. Пламен Киров в момента се печели време.

„Или по-скоро върви една игра на надлъгване между президента и първите две парламентарни групи, които такива още няма, защото, за да се регистрират, трябва да се избере председател на НС.

В момента президентът не може да задейства процедурата по член 99 от Конституцията, за да започне въртележката за възлагане на проучвателни мандати, защото няма регистрирани парламентарни групи.

Той няма с кого да направи консултации, за да започне тези три последователни опита.

Тези опити няма да започнат, докато не бъде конституционализиран парламента, докато не бъде избран председател на НС“, каза проф. Киров.

Преговарящите екипи се занимават със законодателна програма, но законодателна програма на 49-ото НС не може да има, защото право на законодателна инициатива има МС, има всеки народен представител, каза професорът. По думите му има 25 проекта, които са внесени от служебното правителство и ако това е законодателната програма, е малко странно двете формации да обсъждат програмата на служебното правителство.

Според него екипите имат вероятно единодушие по отношение на търсене на отговорност на главния прокурор.

Смята обаче, че най-последователно в това НС се държи най-малката политическа сила – „Има такъв народ“.

- реклама -