Проф. Киров: Не е фатално изборите да са след Великден, имаме стабилен служебен кабинет

БСП може да удължи времето за диалог преди да излъчи кандидат за премиер, допълни той

Първата възможна дата за предсрочни избори е 26 март или после 2 април. Бихме могли да отложим изборите и след Великден. Това няма да е фатално, защото имаме прилично и стабилно служебно правителство, което се справя. Това каза в „Твоят ден“ проф. Пламен Киров, ръководител на катедра „Конституционноправни науки“ в СУ.

Според него разумните срокове отдавна вече бяха прекрачени, така че БСП може да прецени да удължи във времето опитите за формиране на диалог и формула преди да излъчи кандидат за премиер. „При връчения днес трети мандат Конституцията не дава срок, в който парламентарната група трябва да го върне. Той не е персонален мандат. БСП ще се опита да състави коалиционно правителство, иначе трябва да играе ролята на камикадзе с кабинет на малцинството. Проблемът е, че се търси подходяща дата за провеждане на предсрочни избори, като че ли това е основната цел за разтягане на процедурата от президента. Консенсус очевидно няма да има, но поне да се сформира мнозинство“, посочи той.

По думите му би било истинско чудо да се формира правителство с третия мандат, но дори да се случи, то ще е с ограничен мандат по теми за консенсус и с хоризонт до местните избори. „Много е вероятно да бъдат съчетани изборите в края на тази година – местни и предсрочни парламентарни“, коментира проф. Киров.

- реклама -