Проф. Киров: Най-вероятно ще има вот на недоверие, защото такава е парламентарната логика

„Тези хора си нямат доверие, нямат доверие от момента, в който са направили тази коалиция, те не се понасят личностно персонално“.

Така проф. Пламен Киров – бивш конституционен съдия, коментира пред бТВ решението на партия „Има такъв народ“ да напусне кабинета и управлението.

Според него това изглежда като край на управлението, а да се управлява с малцинство в парламента предвид ситуацията и кризите е изключително трудно.

„Случващото се не е изненада, още повече, че това правителство дойде на власт с една доста мъглява програма. Всъщност то така и не внесе програма в парламента, а при широки коалиции това е задължително“, посочи той.

Според него самото споразумение е доста мъгляво. „Ако си спомняте, водеха с някакви преговори в някакъв мол като на като на пазар. Някакви секторни политики се обсъждаха на някакви групи от експерти“, припомни проф. Киров.

„Всичко може да се очаква, но ми се струва, че в конкретния случай са изгорени мостовете за всяко взаимодействие и в парламента, да не говорим за изпълнителната власт.

Трябва да си дават сметка българските политици, че така не се говори.

Личностни нападки не трябва да се правят, защото утре може да се наложи в парламента да се води диалог с оглед на това да се приемат едни антикризисни мерки и да се актуализира бюджета“, отбеляза проф. Пламен Киров.

„Най-вероятно ще има вот на недоверие, защото такава е парламентарната логика.

Новите четирима министри трябва да бъдат гласувани и тогава ще се види дали в парламента има подкрепа.

Ако този опит на премиера се провали, почти сигурно е, че ще има вот на доверие, иначе ще излезе, че в парламента няма истинска опозиция“, коментира още бившият конституционен съдия.

- реклама -