проф. Тодор Кантарджиев, вирус, коронавирус, антитела, имунитет

Проф. Кантраджиев: В най-добрия сценарий до август ще има 1,5 милиона ваксинирани

В най-добрия сценарий до август в България ще има 1,5 милиона ваксинирани срещу COVID-19.

Това заяви проф. Тодор Кантарджиев в ефира на Нова телевизия.

Според настоящия разчет на Министерството на здравеопазването общият брой на ваксините до юли ще стигне за 750 000 души. Според проф. Кантарджиев това не е малко. Той обаче е разговарял с директора на Изпълнителната агенция по лекарствата за това какви допълнителни количества могат да влязат в страната ни. Много напреднала за регистрация била ваксината на AstraZeneca. А от нея страната ни е заявила по-големи количества.

„В момента, в който имаме и AstraZeneca, нещата ще се увеличат. Засега количествата, които ЕК е заявила за България, са повече от това, от което имаме нужда”, обясни проф. Кантарджиев.

Той е категоричен, че страничните реакции от ваксините срещу COVID-19 са същите, като страничните реакции от грипната ваксина.

Попитан за руската ваксина и възможно ли е страната ни да я закупи, Кантарджиев обясни: „За да бъде регистрирано едно лекарство в България, производителят трябва да подаде документи”.

За момента обаче страната ни нямала нужда, защото ЕК е поръчала за България достатъчно.

Относно изборите, проф. Кантарджиев заяви, че е възможно да се проведат. И отново препоръча хората да спазват мерките дотогава. Когато се спазват правилата, могат да се правят избори – доста държави го направиха в пик на разпространението. Епидемията разбира се затруднява нещата по отношение на гласуване на карантинирани, заяви той.

Той коментира и мъжкото хоро в Калофер. „Хората се възмутиха. Отменят се олимпиади, състезания, в които са инвестирани милиони”, каза Кантарджиев.

Професорът призна, че вероятно да се заразиш с коронавирус навън е по-малка, но е категоричен, че прекаленото си е винаги прекалено. „Българите обичаме да се поддаваме на емоции, но ако тези силни и големи мъже изведнъж вдигнат температура и ги заболи гърло, коренно се променят и започват по нощите да се обаждат на познати, за да влязат в болница и да бъдат обгрижени всецяло”, заяви проф. Кантарджиев.

 

- реклама -