проф. Тодор Кантарджиев, менингит, бактерия, зараза, дете, детска градина

Проф. Кантарджиев: В министерството се хвалят, а директорите на болници казват друго

В момента 113 000 души са активно болни от COVID-19, това никога не е било. Това заяви пред БНТ епидемиологът проф. Тодор Кантарджиев.

„Доказахме на народа, че когато експертно се управлява криза, умрелите и заболелите са помалко. За съжаление в момента 113 000 души са активно болни. Това никога не е било. Това, с което се хвали Министерство на здравеопазването, точно обратното казват директорите на болниците. Тежко е положението по отношение на многото болни и лечението. Естественият ход на една пандемия е да започнат да намаляват случаите, когато се натрупа достатъчно преболедувало и ваксинирано население“, посочи професорът.

Той изрази оптимизъм, че числата спадат, но още известно време ще се увеличава броят на починалите. Хората трябва да са спокойни и да мислят за здравето на семейството си. Предпазвайки близките си, така ще пазят и обществото, коментира Кантаржиев.

Според него рискът за здравето на хората по време на гласуването е по-нисък отколкото ако отидат до хранителен магазин. Призова за носене на маска и спазване на дистанция.

„Вече веднъж сме правили избори през пандемия. Сега рискът за хората на изборите е по-малък, отколкото да отидат в супермаркетите. Трябва да се носят маските и да се спазват отстоянията, важно е да се проветрява, особено ако има събиране на хора в училищата и пред секциите. Има ли проветряване, рискът е по-малък. Администрацията, която е ангажирана с изборите, вече има опита от предишните избори. Мисля, че хората ще се справят. Хората от секциите трябва да мислят как да гласуват тези 113 000 и карантинираните“, заяви професорът.

„Много се плаша, когато министър Кацаров заяви, че няма да прави нещо, защото обикновено го прави“, заяви Кантаржиев.

България никога не е била в локдаун, сега казва, че няма да има локдаун, затова съм малко уплашен, допълни той.

„Поставянето на трета доза ваксина е препоръчително за хората, които имат предпоставки за послаб имунитет или в напреднала възраст, но няма да навреди на никого“, каза още професорът.

- реклама -