Кантарджиев, ваксини
сн. БГНЕС

Проф. Кантарджиев: Темпът на ваксинацията се забави, трябва да се натисне газта

Темпът на ваксинация се забави, трябва да се натисне газта.

Това коментира пред Нова телевизия проф. д-р Тодор Кантарджиев, който в момента е консултант по ваксинацията в Столична община.

„Правим каквото можем. Има объркващи за хората послания. Най-важен е личният пример и личният контакт. Молбата ми към колегите лекари е да обясняват”, коментира проф. Кантарджиев.

По думите му когато има много неваксинирано население, винаги може да избухне нов пик на заболелите.

Той даде пример какво се случва в другите страни, в които е нисък темпът на ваксинация. „Разпространението на „Делта“ варианта в Русия доведе до 31% увеличаване за седмица на броя на случаите. Това е заради неваксинирано население.“

„Притесняваме, че голяма част от ромското население по нашите населени места не са ваксинирани. Очаквам връщането на такива хора от чужбина, където и има разпространение на новите варианти на вируса“, каза експертът.

„Новите варианти не са опасни, защото ваксините все още им действат – не така добре както при британския, но действат. “

При британския щам ако си ваксиниран със сегашните ваксини няма да се разболееш, но при „Делта“ варианта ще се разболееш, но леко само хрема.

Лошото е, че ще го предадеш на друг човек. Даже няма да го усетиш – ще помислиш, че е банална инфекция“, посочи проф. Кантарджиев.

По думите му няма починали от новия „Делта“ вариант, включително и от ваксинираните. „Този вирус измества британския, защото се предава по-лесно, но смъртност няма, има заболяемост и болнично лечение“, допълни той.

Освен да се ваксинират, той препоръча хората да са спокойни, да се събират навън и да си починат психически.

„Най-много съветвам бабите и дядовците да се ваксинират, защото октомври няма да ни дават внучетата. Младите също да се ваксинират. Задължително – деца с хронични заболявания”, обясни проф. Кантарджиев.

- реклама -