Кантарджиев салмонела пилешко
Снимка: БГНЕС

Проф. Кантарджиев: Смъртоносният вирус на морбили е дошъл у нас от Румъния

Проф. Кантарджиев: Смъртоносният вирус на морбили е дошъл у нас от Румъния

10-месечно бебе от пловдивския квартал „Столипиново“ е починало от морбили. Детето е било прието в болница на 29 март със симптоми на болестта, съобщиха от Министерство на здравеопазването.

„Вирусът в „Столипиново” се оказа, че е дошъл от Румъния. В момента в Европа има случаи на епидемично разпространение на морбили в няколко държави. Най-много са случаите в Румъния, следвана от Италия, Германия и Великобритания. В тези държави има няколко хиляди случая на болни. Няколкостотин случаи са Полша, Унгария и други източноевропейски държави. В България досега случаите са 34”.

Това заяви по Нова телевизия проф. Тодор Кантарджиев, директор на Националния център по заразни и паразитни болести.

„Всяка тежка вирусна инфекция намалява имунитета няколко месеца. Обикновено усложненията след това заболяване са от бактериални вторични инфекции – най-често пневмония. Най-вероятно и това е причината за смъртния случай на бебето”, на мнение е той.

По думите му най-много боледуват децата от 1 до 4-годишна възраст.

„Ваксината срещу морбили защитава. Според имунизационния календар децата трябва да бъдат ваксинирани два пъти – едната се поставя на 13-месечна възраст, а другата на 13-годишна възраст. След поставянето им човек е защитен повече от 95%. Когато човек е ваксиниран само веднъж, защитата е по-малка. Заболяването обаче се прекарва по-леко”, обясни още проф. Кантарджиев.

Той обясни още, че не е възможно здрав човек да пренесе заразата, а единствено болен чрез близък контакт.

„Трябва да се проветрява много добре, тъй като вирусът не обича чистия въздух. Децата до 1-годишна възраст е добре да имат ограничен контакти с други деца, особено по-големи, както и с роднини. До поставянето на ваксината те са най-уязвими”, посъветва проф. Тодор Кантарджиев.

–––––––––––

Отговорни ЗАЕДНО!
#ОстаниВкъщи – спаси животи!
FlashNews.bg

Всичко за коронавируса тук

- реклама -