Кантарджиев, коронавирус, мерки,епидемия

Проф. Кантарджиев: През ноември ще има увеличаване на случаите на коронавирус и други инфекции

„През месец септември разпространението на вируса в България спадна до едно от най-ниските нива в Европейския съюз. Това доведе до неглижиране на мерките. Маските доказаха, че са ефективни. Няма една научна статия против тях.

Ноември започва циркулацията на грипните вируси и ще има увеличаване на случаите на коронавирус и другите инфекции“.

Това обясни директорът на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Тодор Кантарджиев за Нова телевизия.

За съжаление, с днешна дата расте броят на заразените с новия вирус, бяхме сред добре справящите се страни, а от известно време тръгнахме нагоре. Лош знак е, че миналата седмица данните за страната бяха, че 10 заразени с коронавируса го предаваха на 7 души, а тази – 10 души заразяват 11. Очаквам и повече инфекции от респираторни вируси, които със застудяването на времето се увеличават, каза проф. Тодор Кантарджиев.

Трябва да се използват бързите антигенни вируси, за да се разграничат например грип и новата коронавирусна инфекция. Те са налични и е въпрос на инициатива личните лекари да ги имат на разположение, смята проф. Кантарджиев.

Той коментира и работата на Националния оперативен щаб през последните месеци.

„Винаги сме работили активно – това, че беше в тишина, смятам беше в полза на обществото. Ангажиментите ни са да даваме предложения на базата на научен анализ“.

Така проф. Тодор Кантарджиев коментира новината, че брифингите за коронавируса се завръщат – веднъж седмично. И добави – броят на заразените с COVID-19 расте.

По думите му, през тази седмица всяка РЗИ ще получи анализ как се развива пандемията по области и при какви прагове на заразяване какви стъпки да се предприемат. Съответно, областните щабове ще решават какво да се прави – по места, а не да има общо затваряне например. Ако има над 25 болни на 100 000 население за 14 дни, това трябва да ни държи нащрек – т.е. по 1500 болни на седмица, уточни професорът.

По негово мнение мерките при пазаруване по магазините се спазват най-добре в София.

Той коментира и ситуацията в училищата и дали очаква да има изцяло затворени такива.

„Не очаквам да има затворени училища, ако хората престанат нагло да демонстрират неносенето на маски. Най-големият риск за зараза е затворено помещение, с разговори на висок глас или пеене“, категоричен бе проф. Кантарджиев. Той уточни, че заради добрите мерки сега като абсолютно число смъртността от коронавирус е по-малка от тази от грипа, но ако нямаше маски, дистанция и дезинфекция, нямаше да е така.

„Хората над 65-годишна възраст, тези с хронични заболявания и болните от рак са най-уязвими и трябва да внимават повече“, добави той.

- реклама -