проф. Тодор Кантарджиев, вирус, коронавирус, антитела, имунитет

Проф. Кантарджиев: Предупреден съм да внимавам с критиките – синът ми работи в държавна болница

От Делта варианта няма минаване между капките. Ако при уханския вариант на коронавируса при болен съпруг вероятността да се разболее и жена му бе 40%, при британския е 70%, то при Делта вариантът няма начин в семейството да не се разболеят всички, които не са ваксинирани или преболедували.

Това заяви проф. Тодор Кантарджиев тази сутрин пред Би Ти Ви.

Повече млади хора и тинейджъри засяга новият вариант, потвърди проф. Кантарджиев. Съветва родителите да ваксинират децата си над 12 г. В България имунизираните юноши обаче са много малко.

Доброжелатели посъветваха семейството ми да съм по-въздържан в критиките си, защото имам син на работа в държавна болница – да не почнат проверки, вметна проф. Канарджиев, но отказа конкретика.

Очакване за задействане на плана и приемане на нови мерки изрази професорът. Аз съм за мярката ваксинация, категоричен бе той.

Макар и слаба, има тенденция към увеличаване на желаещите да се ваксинират, отчете все пак професорът.. Имал среща със служителите на метрото и завода за отпадъци в София, отговарял на въпросите им за ваксините. Проф. Кантарджиев бе поканен от кмета Йорданка Фандъкова за експерт към общината след пенсионирането му като директор на НЦЗПБ.

Той е убеден, че в Министерството на образованието действията ще са адекватни. У нас е добре мерките да не са най-крути, смята Кантарджиев. Бургас и Велико Търново вече са в червената зона.

Софийските болници увеличават капацитета си, мерките в градския транспорт се следят стриктно, отчете професорът.

Винаги да се сменя въздухът в помещенията, препоръча той настоятелно на всички хора в офиси.

6 месеца след прекарана инфекция да се ваксинират желаещите, напомни той. Трета игла няма да навреди. Вече обаче се говори, че имунитетът на преборилите болестта е доживот. На 1000 преболедували 7 се разболяват, от ваксинираните – 1-2%, важното е, че го карат леко, заяви още той.

- реклама -