проф. Тодор Кантарджиев, смъртност, Европа, ваксинация, кампания

Проф. Кантарджиев: Първи сме по смъртност на милион население в Европа

България е на първо място по смъртност на милион население в цяла Европа. Това съобщи в сутрешния блок на Nova News проф. Тодор Кантарджиев. Той е категоричен, че това се дължи на противоречивите мнения за ваксинацията и липсата на разяснителна кампнаия през лятото.

„В началото успяхме да реагираме много добре на пандемията, но след това различните мнения разколебаха хора и сега сме в тази ситуация“, заяви още той.

За него е трябвало през лятото да има сериозна разяснителна кампания какво ще се случи през есента, но това не е било направено.

Според проф. Кантарджиев процентът със завършен цикъл у нас е много нисък – 19.9%.

„По-добре е хората да вярват науката, а не да се убеждават, когато пострадат“, убеден е той.

„В Западна Европа за всичко се иска сертификат, където и да искаш да отидеш, трябва да взимаме пример от развитите държави“, заяви Кантарджиев относно мерките срещу разпространението на вураса у нас.

На работата на здравното министрество под ръководството на д-р Стойчо Кацаров проф. Кантарджиев постави оценка 3 с два минуса.

„До седмица ще може да се поставя трета доза и на Moderna в България“, каза още проф. Кантарджиев.

На ниво ЕС вече има одобрение за бустерната доза, но българските власти засега няма да издават заповед за поставянето на трета доза при определени групи хора в риск.

- реклама -