проф. Тодор Кантарджиев, Флурона, коронавирус, Омикрон
Снимка: Кадър бТВ

Проф. Кантарджиев: Омикрон се разпространява по-бързо

Засега знаем, че омикрон се разпространява по бързо. Има вече единични случаи на хора, които са го пренесли.Това заяви проф. Тодор Кантарджиев пред БТВ.

Според него има нужда да се затегне контролът по границите.„Трябва бързо да се изпращат материали за секвениране. Една заповед на министъра в този дух няма да е излишна“.

Над 50 мутации има този щам и това плаши, затова текат изследвания дали сегашните ваксини пазят.

Проф. Кантарджиев каза, че има договор с Пфайзер, който регламентира използване на нова ваксина, ако такава бъде разработена.

„Може би тези мутации са възникнали при болни хора от СПИН, които са се заразили с COVID-19. Това е станало в Африка“, обясни професорът.

Той апелира да не се събират много хора на едно място, особено когато все още не се знае много за него. По думите му лабораториите са подготвени и могат засекат новия щам.

„Ако питаш болниците и лекарите не сме излезли от четвъртата вълна. Ако питаш министъра, вече сме излезли“, коментира проф. Кантарджиев.

По темата за хора, които не изграждат антитела след ваксинация коментира: „Възможно е, но е много рядко никакви антитела да нямаш от ваксината“. Той съобщи, че сезонен грип е тръгнал в Европа. „Противогрипните ваксини на пазара са ефективни“. При нас се очаква грипът да дойде в края на януари, каза още Кантарджиев.

 Моето мнение е, че с трета доза трябва да се ваксинират само възрастните и тези, които са с компрометирана имунна система, заяви професорът.

Той отдаде високата смъртността на забавената ваксинация.

- реклама -