Кантарджиев салмонела пилешко
Снимка: БГНЕС

Проф. Кантарджиев: Официално у нас има доказани 8 пациенти с английския щам

„За първи път мога да заявя официално, че доказахме 8 щама от пациенти българи, които имат характеристиките на новия английски вариант. 17 мутации бяха потвърдени днес, направиха го двамата ръководители на референтни лаборатории – доц. Иван Иванов и доц. Ивайло Алексиев. И двамата са с медицински специалности вирусология и микробиология. Направиха го брилянтно и съм много доволен, че направихме първия етап – доказахме, че в нашата страна го има английският вариант.“ Това съобщи в предаването „Панорама“ по БНТ проф. Тодор Кантарджиев, директор на Националния център по заразни и паразитни болести.

„Ваксината го лови. Това е доказано. Ваксините унищожават и този мутирал вирус. Лошото е, че е по-заразен. Досега 10 души заразяват 22, а сега 10 ще заразяват 29. При спазване на мерки можем да ограничим разпространението на този вирус“, убеден е проф. Кантарджиев.

Сегашните 8 заразени са влезли в болници и не са разпространявали вируса много, защото там се спазват мерките за изолация при лечението. „Съветвам всички, които си идват първо да се изследват често и второ, да не контактуват с много хора“, каза още проф. Кантарджиев.
- реклама -