Кантраджиев комари западнонилска треска зарази

Проф. Кантарджиев: Очакваме в следващите дни увеличаване на броя на смъртните случаи

Очакваме в следващите дни увеличаване на броя на смъртните случаи. Това каза проф. Тодор Кантарджиев, консултант по ваксинация към Столична община, в интервю за предаването „Тази сутрин“ по БТВ.

„Връщането на децата в училище е риск за увеличаване на случаите. Преди 3 седмици щабът на Общината се обърна към МОН и МЗ дали е целесъобразно спирането на учениците от ниските класове, защото само 4% от класовете до 4-ти бяха карантинирани. Никога не сме имали 112 000 активни случаи и никога не сме имали токова случаи на седмична база и София да е била с 1300 на 100 000 души. В последната седмица имаме хубаво време и това, че хората са на открито води до намаляване на случаите. Очакваме в следващите дни увеличаване на броя на смъртните случаи. Те обикновено се забавят около две – три седмици от пика на вълната. В София във ВМА и МВР болница имат над 100 случаи в интензивните отделения за COVID. 71 са болните във ВМА, в „Пирогов“ са около 50, а в другите болници – по около 30. Трябва да се подготвим, че тази и другата седмица ще имаме увеличение на смъртните случаи“, посочи Кантарджиев.

 

„През 2020 г. бяхме държава за пример в Европа с меки мерки и пролетта на 2020 г. не допуснахме тежко пандемично разпространение. Направихме така, че пролетта и лятото на 2020 г. едно предприятие не беше затворено заради пандемията“, заяви той.

„Лично моето мнение е, че е по-добре тестовете на децата да се правят вкъщи. Родителите, ако бъдат обучени, могат вкъщи да си правят тестовете на децата. Тестове в България колкото искаш. Този въпрос трябваше да бъде обяснен от представител на МЗ. Има преданалитична фаза. Половин час не трябва детето да е яло, пило или дъвкало дъвка. Детето плюе в контейнерчето, взима се пипетка и се смесва секретът с разтвор. После се капе върху плочката. Изчаква се няколко минути и когато дифундира, вече се виждат антителата. Тези тестове, които са антигенни, са с по-ниска чувствителност от PCR теста, но с малък процент. Създаде се една разнопосочност, която води до неизпълнение на заповедта. В цяла Европа родителите се справят с тези тестове. Тестовете са нещо много важно и са крачна по-нагоре, защото не се чака резултат от PCR и са с точност над 90%. Трябва да се прави PCR при положителна проба. На тези, които са преболедували, трябва да се прави PCR, за да се търсят мутанти“, каза още той.

 

„Винаги има пробив във ваксината. На 1000 души могат да се заразят около 70, но те няколко дни ще отделят и в по-малко количество вируса. Но това е много рядко. Те могат да постъпят и в болница, но ще прекарат по-леко.
При коронавируса, за разлика от другите вируси, където децата заразяват бабите и дядовците, при коронавируса децата не заразяват толкова.
В София имаме 38.5% ваксинирани, а над 40% от учителите са ваксинирани. Трябваше да ги убеждаваме лятото.

Всеки, който е влязъл в болница и има документ, че е ваксинират, трябва веднага да му се направи тест за антитела, за да видим дали има фалшива ваксинация. Трябва заповед на министъра за това. Призовавам за това от май месец. Като издаваш заповед, трябва да си направил сметка как ще се изпълнява. Моето мнение е, че по-добре да се прави пот родителите този тест в дома им и да се попълва една декларация от родителите, че детето е отрицателно“, допълни той.

 

„За вариантите много се говореше. Няма никъде в литературата „Делта +“. Като тръгнаха вариантите, бяха разпределени на безпокойства – „Делта“, „Гама“, „Делта“ (индийският, който е със силно епидемично разпространение). Индийският беше в пъти по-опасен от британския. Той за 3 седмици смля всичко. Другите са на интерес – имаше един „Мю“, за който се говореше, че не важат ваксините за него, както и „Ламбда“.

Подвариантите на „Делта“ са 117. За първи път преди една седмица НЦЗПБ каза, че има в някои градове AY42“, посочи Кантарджиев.

- реклама -