сн. БГНЕС

Проф. Кантарджиев: Никога не сме насаждали страх. Да не правим така, че на брега на Дунава да се удавим!

„Не сме плашили и винаги сме казвали истината според информацията и анализа, с които разполагаме. Нито имаше декларации да си купиш хляб и сирене, но ги направихме навреме. Никого не плашим. Обвинението към щаба, че сме насаждали страх, не е вярно“, заяви тази сутрин на редовния брифинг на оперативния щаб проф. Тодор Кантарджиев.

„Още януари, когато разбрахме  за размерите на епидемията, започнахме подготовка – предпазни маски, костюми. Винаги посланията на щаба последните 10 седмици са били на базата научен анализ, на разговори с колеги в чужбина, да направим така, че при нас нещата да са малко по-леки от държави, които дори са ни били пример в здравеопазването.“

Статистиката показва, че в нашата страна заболелите, умрелите са по-малко. Други ще кажат, че не правим изследвания.

Със забавяне на заболяването има много по-добре подготвен персонал, няма болница, в която да не се знаят правилата, имаме запас от лекарства, имаме обучени хора.

„Имаше политическо разбиране за мерките – мерките не бяха драконовски, но ги направихме навреме. Преди 11 седмици имахме една лаборатория, днес са 25.“, подчерта проф. Кантарджиев.

„Господ ни е свидетел и народът ни е свидетел – благодарение на временните мерки и поемането на голяма политическа отговорност можем да се похвалим с добри резултати. Но не бива да правим така, че на брега на Дунава да се удавим!“, обобщи професорът.

- реклама -