сн. БГНЕС

Проф. Кантарджиев: Младите може да не се разболеят, но да са преносители на COVID-19

„В момента се правят задълбочени епидемиологични проучвания за първоизточника на заразата.“ Това каза проф. Тодор Кантарджиев, директор на Националния център по заразни и паразитни болести, предаде „Фокус“.

Няма нови лабораторно доказани случаи на „COVID-19“ у нас, потвърди проф. Кантарджиев.

Той допълни, че при осигуреното дежурство на Националния център по заразни и паразитни болести в неделния ден е получен само един материал от болницата в Пазарджик.

„Четиримата пациенти, диагностицирани с коронавирус, са в много добро здравословно състояние. Те вече са почти в пълно здраве след прекарани различни инфекции“, каза още той.

При младите заболяването може да премине само с възпаление на носната лигавица или лека кашлица.

Заболяването е опасно за по-възрастните хора над 65 г. Младите може и да не разберат, че са болни от коронавирус. „Но могат да заразят по-старите, които ако имат придружаващо хронично консумиращо заболяване, ще преминат през заразата с коронавирус по-тежко – обикновено с двойна пневмония.“, уточни проф. Кантарджиев.

Той подчерта, че чрез пренасянето на вируса от човек на човек той започва да се адаптира към човешкия организъм и инфекцията минава по-леко, но самият вирус започва да се предава по-лесно.

- реклама -