Проф. Кантарджиев каза ще има ли следваща ковид вълна

Ще има ли следваща ковид вълна или пандемията затихва каза проф. Тодор Кантарджиев.

„Ако не възникне мутация, която да доведе до голямо имунно бягство или още по-малко вероятна мутация, която води за по-тежко прекарване,

според мен тази есен коронавирусът ще придобие ендемичен характер.

И ще се връща като предишните коронавируси, които познаваме далеч преди пандемията. Те предизвикват около 10 процента от сухата кашлица и 30 процента от гърлобола при възрастните. Горе-долу така ще стане и с COVID-19″, посочи той в интервю за „Марица“.

Според бившия директор на Центъра за заразни и паразитни болести затваряне на училища може да се избегне, ако се спазват три неща. „Да се проветрява, да има филтър при учениците. И най-важното – всеки, който има болно гърло и температура, да си остане у дома. Спазваме ли тези три неща, сериозно ще намалим риска от сезонно разпространение на респираторните инфекции,

които спираха учебния процес и преди коронавируса.

В последните години преди ковид пандемията затваряхме по региони, защото следяхме внимателно сезонните грипове. И винаги правехме така, че да увеличим с няколко дни ваканцията или празничните дни, което рязко намалява случаите“, посочи той.

„Ако се отменят карантина и периодът на изолация или бъдат намалени, нямам нищо против, стига да се носят маски от заразения. Така е в първите страни, които махнаха карантината – Великобритания и Нидерландия. Просто хората там са съвестни“, коментира още специалистът.

Двойно повече заразени с ковид

Източник: Стандарт

- реклама -