ваксина
сн. БГНЕС

Проф. Кантарджиев: Хората с автоимунни заболявания не трябва да бързат да се ваксинират

„Със сигурност през януари се очаква да имаме първия българин с ваксина“. Това обяви директорът на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Тодор Кантарджиев. „Ваксинирането е един от начините да прекратим тази епидемия и да престанем да ходим с маски”, добави професорът пред Нова ТВ.

Кантарджиев обясни, че на 29 декември трябва Европейският регулатор по лекарствата да одобри ваксините. Едва след това те ще започнат да се разпространяват.

Той уточни, че с първата ваксина, която се очаква в България не е добре да бъдат ваксинирани хора с автоимунни заболявания и такива, които са на химиотерапия, с отслабен имунитет.

„Най-безопасните за тях са пептидните ваксини, които вкарват готов белтък. Това е модернизиран стар вид. Не е редно хора, които са в имунен дефицит, да се ваксинират с жив вирус. Такива са ваксините на „Астра Зенека”, поясни Кантарджиев.

Пептидните ваксини се очаква да излязат около февруари или март.

За хората с алергия той каза, че не е необходимо да изчакват.

„РНК ваксините, които се правят от Pfizer и „Модерна”, са с по-ниска вероятност за алергични реакции. Винаги обаче има възможност за такава. Важно е с каква честота. Алергичните реакции при ваксините на Pfizer и „Модерна” ще са по-малко, отколкото при другите обичайни ваксини”.

Лошият вариант не са страничните ефекти на ваксината, а ако всяка година или на три трябва да си я поставяме, категоричен беше професорът.

Според него е необходимо 70% от населението да си сложи ваксината срещу COVID-19.

„Това, което ме плаши е, че ако не се направи хубава кампания и не се види как броят на случаите намалява след ваксиниране, поставяме на риск ваксинационната кампания за всички останали имунизации”, категоричен беше проф. Кантарджиев.

 

- реклама -