Кантарджиев, ваксини
сн. БГНЕС

Проф. Кантарджиев: COVID-19 ни отне 860 000 години живот

Проф. Кантарджиев: COVID-19 ни отне 860 000 години живот.

“Предишното редовно правителство на кабинета Петков възложи на група добри епидемиолози от Пловдив, сред които и ръководителката на катедрата проф. Ани Кеворкян, да анализира смъртността от COVID-19.

Оказа се 860 000 години загубен живот. Това е загубеният живот на хората, починали от COVID”, заяви проф. Тодор Кантарджиев в предаването “120 минути”. 

Според него цивилизованите държави трябва да си извадят изводите, че здравните системи са били много не подготвени.

“Вариантът, който в момента е в Китай, и в Европа – Омикрон, няма нищо общо като вирулентност, като смъртност причинител, каквото беше преди две години. Още преди три години казах, че еволюцията на вируса е такава, че да може по-лесно да се разпространява и по-леко да се прекарва. Философията на вируса е не да убива, а да се разпространяват на човек на човек. По начало още преди три години знаехме, че това е вирус, който сравнително често мутира”, добави Кантарджиев.

Той е категоричен, че от една година цялата законодателна дейност на правителството е да лишава министъра на здравеопазването от възможност да реагира на остри ситуации, да закупува реактиви, медикаменти, да заплаща на хората, работещи в епидемична обстановка.

“От 30 години говоря на студентите в моите лекции – изписвайте български лекарства, за да запазвате работните места в страната. От най-големият износител на антибиотици, ние станахме вносител на антибиотици. Доста от субстанциите се правят в Индия и в Китай. Според мен се спекулира с недостига на лекарства”, каза Кантарджиев.

По думите му се лекарства се крият и се задържат, за да бъдат реекспортирани.

“Пикът на грипа се очаква през февруари, но сега започна епидемиологичното разпространение на грипните вируси”, добави той.

- реклама -