проф. ГТодор Кантарджиев, министерството, коронавирус, криза, правителство
Снимка: БГНЕС

Проф. Кантарджиев: Болниците са пълни, а от министерството се чува „Всичко е наред!“

„Процентът на умрелите от COVID-19 последният месец е повече от умиращите през третата вълна и поти толкова, колкото през втората вълна. Болниците и интензивните отделения са пълни. В същото време от министерството се чува: „Всичко е наред, управляваме кризата“. Целият народ гледа как се управлява кризата, както с кораба.“ Това коментира пред bTV проф. Тодор Кантарджиев.

„За кораба е същото като в системата на здравеопазването, пак предишните били виновни. Чудя се като някои хора от министерството се усмихват като говорят за умрели, аз още не мога да го направя. Вече 20 месеца сме в COVID криза и през последните 6 месеца сме така – потъваме ли, издигаме ли се. Само корабът да не засенчи коронавируса или обратното, ще бъде ужасно“, каза още той.

Според Кантарджиев с уволнения не се управляват кризи

„Още веднъж се доказа, че като уволниш едни и сложиш други, то пак същото става. Свидетели сме на много по-големи кризи, които се решаваха много по-лесно“, допълни професорът.

Той коментира и предложението за отпадане на ограниченията за ваксинирани и ходене на заведение или кино с тест за тези, които не са си поставили ваксина.

„Как си я мислят от министерството, че ще станат тези неща. Бързият антигенен тест има технологично време от 15-30 минути от взимането на материала до неговото отчитане. Опитът на западните държави е, че тестовете, които бяха в Швейцария и Германия и държавата ги поемеше, вече са безплатни само за ваксинираните“, смята експертът.

- реклама -