Кантарджиев, ваксини
сн. БГНЕС

Проф. Кантарджиев: Ако започнеш сега да се ваксинираш, следващите месеци си защитен и от новите варианти

Ако започнеш сега да се ваксинираш, следващите месеци си защитен и от новите варианти. Август ще е пикът на тази COVID вълна.

Това коментира проф. Тодор Кантарджиев за „На фокус с Лора Крумова“.

Той разкри, че вариантът на Омикрон БА.5 е доста заразен, затова ще мине през много хора. „В момента от 1000 души 270 боледуват втори път – 27% доказано във Великобритания, защото вирусът много се измени.

Има по-високо имунно бягство на вируса. Омикрон не предпазва много от своите варианти. Ваксините действат 3-4 месеца след бустера си.

Есента всички държави членки на ЕС ще получат от новата модифицирана ваксина“, обясни медикът.

„Уязвимите групи задължително трябва да си поставят втори бустер. Новият вариант се кара доста по-леко, но ако много хора се разболеят, ще има и по-тежки случаи.

Да проветряваме и да не се събираме на едно място. РЗИ-София вече направи 4 кабинета за имунизация.

Преболедуването на Омикрон не предпазва много от своите варианти. Ваксините действат 3-4 месеца след бустера си. Есента всички държави членки ще получат от новата модифицирана ваксина“, сподели той.

Според него симптомите са гърлобол, отпадналост, хрема. „Инкубационният период е 3-4 дни от заразяване. При някои започва само с температура, бързите тестове до голяма степен показват дали има наличие на вируса, но е важно преди това да не си ял или пил, а пробата се взема дълбоко в гърлото. При PCR ще има по-ранно секвениране, тези тестове трябва да се върнат“, подчерта професорът. И допълни, че преди 3 седмици е трябвало да се възстановят COVID зоните.

„Няма нищо лошо в градския транспорт да се носят маски. Хубаво е връщащите се от почивка няколко дни да са по вкъщи“, призова проф. Кантарджиев.

Относно маймунската шарка той отбеляза, че е опасна за хора, допускащи близък контакт „кожа в кожа“. „96% от заболелите са мъже. Има много ниска смъртност. Няма причини за страх“, увери той.

- реклама -