проф. Иво Петров, коронавирус, легла, лечение, превенция

Проф. Иво Петров: В никакъв случай да не се взимат превантивно медикаменти срещу COVID-19

Взрив на разпространението на COVID-19 в Европа принуди много страни да търсят възможност да изпращат нуждаещите се от болнично лечение в съседни държави. Здравната система у нас също е подложена на силен натиск и едвам издържа най-вече заради липсата на достатъчно медици.

В София болните са най-много. В много от столичните болници бяха удвоени леглата за COVID, включително и в общинските болници.

Има решение и за разширяване на извънболничните медицински центрове, които ще играят роля на своего рода триаж за пациентите, които са с COVID-19 или съмнения за COVID-19.

Това каза проф. д-р Иво Петров по БНТ.

Болниците в София при нужда могат да осигурят много легла.

Не само легла трябва да има, това не е проблем, проблем е наличието на персонал, пък и не всеки лекар има опит в лечението на инфекциозни заболявания.

„Всички ние се учим в ход. Първо кардиологичните отделения в болниците бяха превърнати в COVID и колегите кардиолози бяха пуснати в борбата, тъй като знаем много повече за патологията, за различните фази от инфекцията“, каза той.

Проф. Петров посъветва хората лечението непременно да се води от лекар, не трябва в никакъв случай да се взимат превантивно никакви медикаменти, включително и антибиотици.

„Антибиотиците, взимани превантивно, са абсолютно безпредметни, а дори понякога могат да бъдат и вредни, т.е. те могат да приспиват имунитета, когато не са назначени навреме“, предупреди той.

Конкретната фаза от заболяването изисква конкретни мерки и тези фази трябва да бъдат преценени от лекар – било то онлайн, по вайбър, по телефона, по някои от дигиталните платформи.

 

„Известно е, че нямаме специфично лечение, но пък нарушенията, които отключва вирусът, има съответно лечение в съответната фаза на лечението“, обясни още той, като поясни, че не всеки лекар има опит в лечението на инфекциозни заболявания и всички се учат в ход.

 

- реклама -