Проф. Ива Христова, ваксина, преболедуване, бустер, антителата
кадър: БНТ

Проф. Ива Христова: Омикрон заразява деца под 15 години

„Твърде много са зараените по-млади хора, при „Омикрон“ наблюдаваме действително слизане под 15 години. При децата има и много тежки случаи, макар и по-рядко“, обясни тя в ефира на bTV.

Проф. Христова препоръча децата също да бъдат ваксинирани, защото това е начинът да бъдат предпазени.

„„Омикрон“ се предава много по-лесно, трябва да знаем, че е и с по-кратък инкубационен период. Това неминуемо ще вдигне много бързо случаите у нас, което дефакто ще бъде следващата COVID вълна. До седмица-две ще имаме отново доста голям брой случаи“, прогнозира проф. Христова.

По думите й трябва да имаме предвид и ниското ваксинационно покритие при нас, което означава не само, че ще има доста случаи, но е възможно и да не протичат толкова леко, колкото са данните за страни с високо ваксинационно покритие.

„Както и при предишните вълни, неваксинираните основно ще се разболяват, и то по-тежко. Една голяма група от разболелите са деца тинейджъри“, посочи тя.Проф. Ива Христова препоръча ваксинираните да си поставят бустерна доза и обясни, че със сигурност ваксината пази през първите три месеца, а след това е силно препоръчително да се направи бустерна доза, която по думите й вдига до 50 пъти повече антителата.

По думите й Омикрон атакува по- често горните дихателни пътища, отколкото долните и белия дроб спрямо Делта варианта. „Трябва да имаме предвид и ниското ниво на ваксинирани у нас. Може да се окаже и че не протича чак толкова леко.

Трябва да вземем мерки, да не подценяваме тази опасност, но и да не изпадаме в паника, защото има мерки, с които можем да се предпазим – ваксиниране, носене на маски и да знаем, че все пак в Министерството на здравеопазването има експерти, за които тази пандемия не е първата”, добави Христова.

 

 

- реклама -