НИМХ метеоролози синоптици становище БАН финансиране

Проф. Игор Няголов, НИХМ-БАН пред FN: Институтът е недофинансиран с 1 млн. лева, младите кадри бягат заради ниски заплати

Метеоролозите от БАН предупреждават, че ще протестират. Недоволството им е насочено срещу несправедливото разпределение на бюджетната субсидия за този година. Според учените това застрашава функционирането на националната хидро-метеорологична служба.

НИМХ е от национално значение. Могат ли учените да спрат да работят, защо младите учени бягат? Отговорът от проф. д-р Игор Няголов, заместник-председател на НИМХ-БАН.

Защо протестирате и колко пари не ви достигат?

Ние смятаме, че парите, които бяха отпуснати допълнително от правителството-около 15 милиона лева, бяха несправедливо разпределени.

Как бяха разпределени и вие с какво не сте съгласни?

На Общото събрание на БАН беше решено 80 процента да отидат за публикации и цитирания, само 5 процента за дейности в полза на обществото, 15 процента за квалификация, за научни стипендии и стипендии. Срещу това протестираме, не смятаме, че това е справедливо. Правителството отпусна общо допълнително 15 милиона лева. Сумата, която получихме е достатъчна само да се покрие разликата на заплатите до минималната заплата от 510 лева. Ето моята сътрудничка работи за 530 лева- инженер, на цял работен ден. Средната заплата в института е малко над 600 лева при нас. 

За какво не ви достигат пари?

За всичко ни ви достигат пари. Заради ниското заплащане младите хора идват тук, обучаваме ги, след година-две напускат и си намират по-добре платена работа. Ние сме донори, не се развиваме и нямаме кадри.

От материалната база доволни ли сте?

Засега е добра материалната база. Но имаме административни трудности. Искам да закупя нови компютри. Имаме парите от фонд „Развитие“, но трябва да изчакам доста време да спазя процедурата да се организира обществена поръчка за компютрите.

Какви пари са необходими, за  да може до края на годината института да функционира нормално?

Недофинансирането е около 1 милион лева. БАН обаче не отпуска пари за нощен труд, за това се грижи директора на института, а ние работим денонощно.

Как ще протестирате от тук нататък? Може ли да спрете да работите?

Ние не сме толкова безотговорни. Тук има система за ранно предупреждение, не можем да спрем да наблюдаваме времето и прогнозата за дъждове и наводнения. Не можем и да забавяме информация.

Вие сте част от националната сигурност. Смятате ли че по друго перо трябва да ви финансират?

Ние искаме да има стратегия и трайно решение. Всяка година имаме проблеми с финансирането. С МОСВ работим отлично и даваме прогнози за водите и там ни дават всички пари навреме.

 

 

 

- реклама -