проф. Ива Христова, директор на НЦЗПБ, трета доза, бустер
кадър: bTV

Проф. Христова: При бустерна доза и отрицателен PCR тест карантината е от 2 до 4 дни

За ваксинираните с бустер препоръките са карантината да е от 2 до 4 дни при отрицателен PCR тест. Това обясни пред БНТ директорът на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Ива Христова.

Проф. Ива Христова обясни, че пълна ваксинация с бустер доза навсякъде се опедели като най-надеждната защита.

По думите й няма нужда тези хора, които се оказва, че минимално могат да пренасят заразата, да ги държим 7 или 10 дни вкъщи.

Тя уточни, че това не се отнася до хората без бустерна доза, защото ваксините им може да са поставени преди 6 или 9 месеца и да те нямат същата защита като хората с бустер. За тях карантината остава от 7 до 10 дни.

„Има проучвания, които показаха, че седмица след заразяване с COVID-19 вече няма отделяне на инфекзциозна РНК, тоест, това, което може евентуално да позитивира теста не е това, което може да ни зарази“, заяви още директорът на Националния център по заразни и паразитни болести.

На тази база вече има редица препоръки за това, че могат да се скъсят сроковете за изолация и карантина.

Тя подчерта, че  изолацията се налага на инфектиран човек с положителен тест, а карантината – на контактни лица, които може да са се заразили.

„Центърът за контрол на болестите в САЩ препоръча драстично сваляне на 5 дни – изолация и карантина.

Европейският център за контрол на болестите даде междинен вариант – стандартно 10 дни за карантина, но при по-голям натиск над здравната система 7 дни, при екстремен натиск – дори за 5 дни“, каза още тя.

- реклама -