Проф. Ива Христова, НЦЗПБ, сертификат, ваксинация, тест

Проф. Христова: Маските са една от защитите срещу коронавируса

Трябва да се изчака още известно време преди да се реши дали да се продължи частичният локдаун или да се наложи пълен. „В България, без да налагаме тежки мерки успяхме да преминем сравнително добре през пандемията”.Това заяви в студиото на „Събуди се” проф. Ива Христова, директор на Националния център по заразни и паразитни болести. По думите й според данните, с които разполагат експертите, Делта вариантът на коронавируса не е с по-тежко протичане, а с по-бързо разпространение.

„Маските са една от защитите срещу коронавируса. Да, тя не е приятна и запарва. Но нямаме съществено друго средство, с което да се предпазим”, посочи тя. И допълни: „Оптимист съм и виждайки намаляването на случаите и започвам да се надявам, че това ще е трайна тенденция. Броят на случаите обаче е следствие на нашето поведение.  Намаляващият брой на заболелите сега се дължи най-вече на въвеждането на зелените сертификати”.

По думите й трябва да има някакъв филтър, за да може децата отново да тръгнат на училище и същевременно да не разнасят заразата. „Тези антигенни тестове са с достатъчно голяма чувствителност и специфичност. Трябва да успеем да намерим баланс с оглед на ситуацията, в която живеем вече втора година”, посочи тя.

 

- реклама -