Проф. Христина Вучева: Напускането на подуправителя на БНБ не е в ущърб на интересите на страната ни

Икономическият експерт проф. Христина Вучева не смята, че напускането на подуправителя на БНБ Димитър Костов е особено или в ущърб на интересите на страната ни. Това каза тя в предаването „Лице в лице“.

Вучева добави, че той е искал да се оттегли от поста и го е завил пред ръководството на банката още през лятото.

Костов подаде оставка днес. Напускането му идва на фона на започването на стрес тестовете на банки у нас, а паралелно текат и проверки.

Финансовият министър Владислав Горанов изрази надежда това напускане да не повлия върху решението на Франкфурт за приема ни в ERM2 и присъединяването ни към Банковия надзор.

Проф. Вучева обясни, че не е забелязала Горанов да е притеснен от нещо и вярва, че всичко ще приключи благополучно. По думите на икономическия експерт ние сме готови за влизане в ERM2.

„Там няма никакви изисквания. Това e мястото, където страните трябва да успокоят валутите си, преди да преминат към еврозоната, но ние нямаме нужда от това, защото сме с фиксиран курс. Нашата позиция на фиксиран курс изисква ние да влезем в еврозоната, крайно време е да започнем да станем членове на еврозоната. Това е най-добрият изход, за да запазим всички позитив досега и да си спестим неблагополучията“, обясни Вучева.

Икономическият експерт коментира и доклад на Брюксел, който отправя критики към застрахователния сектор у нас.

Тя отбеляза, че този доклад не се отнася само до България, но всички изброени проблеми са истина. Според нея бързо трябва да бъде решен проблемът с липсата на председател на Комисията по финансов надзор след напускането на Карина Караиванова. По думите й пропуските са се получили заради натрупване на проблемите в годините.

- реклама -