проф. Илко Гетов, АстраЗенека, ваксина, реакции, ефекти
Снимка: Кадър БНТ

Проф. Гетов: На хората с първа доза на „Астра Зенека“ препоръчвам втората ваксина да е същата

На тези, които са получили първа доза на „Астра Зенека“, трябва да им бъде поставена и втората доза с цел да бъде завършен ваксиналният курс.

Това заяви представителят на България в Европейската агенция по лекарствата проф. Илко Гетов по БНТ.

Той припомни, че Агенцията е излязла с предупреждение по отношение на лица под 60 години, че не е препоръчителна ваксинацията с „Астра Зенека“ поради „доказаната вероятна връзка“ за поява на тромботични и тромбоцитопенични нежелани постваксинални реакции. „По всяка вероятност тези лица няма да могат да бъдат ваксинирани с АстраЗенека“.

„Тази ваксина не може да бъде изтеглена от страната, защото трябва да има решение на Европейската агенция по лекарствата“, категоричен беше проф. Илко Гетов и уточни, че може да има национално решение за някакъв специализиран подход.

Според него хората, на които е поставена първа доза от „Астра Зенека“, но се притесняват за втората, трябва да преценят своето състояние дали са имали някакви нежелани реакции след първата доза.

„Ако са минали 14 дни след първата доза, не са имали никакъв проблем, моята препоръка е те да си се ваксинират с втора доза „АстраЗенека“ с цел да бъде завършен цикълът на ваксиниране“, заяви д-р Гетов.

По думите му, тестът за антитела не е показателен за изградения имунитет. Първата доза играе ролята на фон, а втората доза е усилваща, която създава крайния имунитет.

Въпреки че Германия и Франция са взели решение на хората под 60 години, на които им е поставена първа доза „АстраЗенека“, да се постави втора доза РНК ваксина, г-р Гетов препоръча и втората доза да е като първата.

„Нямаме никакви научни доказателства за това, че комбинирането на тези два вида ваксини изгражда необходимия имунитет“, подчерта нашият представител в Европейската агенция по лекарствата.

- реклама -