Проф. Герджиков: Съдебната реформа се превърна във фетиш

Много развити демократични държави преживяват такива периоди на политически кризи. Така беше в Италия, Белгия, Израел и т.н. От такива държави можем да се учим.

Не че трябва да се гордеем с такъв период, надявам се това да е последната такава ротация от парламенти и нещата да се стабилизират, но не мога да бъда убеден, че ще стане така.

Това коментира в ефира на Nova News юристът и бивш служебен премиер проф. Огнян Герджиков.

По думите му кризата е в липсата на диалогичност, защото „партийният егоизъм надделява над националните интереси“.

По адрес на служебното правителство проф. Герджиков смята, че то се справя „много добре“.

Съставът беше много качествен и не е случайно, че президентът гласува доверие на същия този кабинет, с едно-единствено изключение в лицето на проф. Минеков, около който се струпаха негативи, обясни той.

По темата с правосъдната реформа проф. Герджиков отбеляза, че се е превърнала във „фетиш“ за депутатите.

Не обичам реформите да се правят прибързано, а ние сме царе в това. Това е наша стара слабост. Тази съдебна реформа се превърна във фетиш, с единствената цел да свалят главния прокурор. Това е нож с две остриета.

Ако така лесно се сваля главният прокурор, това ще е опасно, защото няма да може да върши качествено своята работа, предупреди юристът.

Проф. Герджиков заяви още, че подкрепя идеята за нова Кръгла маса както през 90-те години.

,,Може да се помисли по този въпрос, защото изглежда разумно – политическите лидери на големите партии да седнат и да намерят общото. Би било полезно“, завърши той.

- реклама -