Анастас Герджиков, кандидат, президент, Румен Радев, партия

Проф. Герджиков: Радев си направи партия, която да обезсили останалите – това е опасно

„Радев искаше да създаде нова партия и да обезсили съществуващите такива.“ Това каза в интервю за Нова телевизия кандидатът за президент, подкрепен от ГЕРБ-СДС проф. Анастас Герджиков. По думите ми преливането на гласове от едната институция към другата е опасно за демокрацията.

„Партията на Кирил Петков е инженерен проект на Румен Радев. Познавам Кирил Петков, той направи гаф с Конституцията, но е човек с качества“, каза още Герджиков.

Според Герджиков, той и Невяна Митева имат шанс да победят Радев и Йотова на втория тур на президентските избори.

„Очаквам, че на балотажа ще бъдем подкрепени от много широк кръг български граждани, както призоваваме от самото начало”, каза Герджиков.

„На първи тур целта беше да има балотаж и да стигнем до него. Преди месец агенциите предполагаха, че Радев ще бъде с подкрепа повече от 53%. Това не се случи. След първи тур нещата се променят напълно. Имаше 23 кандидат-президентски двойки. Техните избиратели трябва да се преориентират и да изберат някой друг”, коментира той.

Той коментира и подадената оставка на Корнелия Нинова като председател на БСП.

„През последните дни нещата се развиват много динамично. И предишната седмица, и сега научаваме нови и нови неща. Това, което преди малко направи г-н Вигенин във вашето студио, си има име – нарича се кризисен ПР. Той дойде, за да позамаже това, което се случи вчера, а именно – за първи път някой от ляво излезе и каза честно: „Има проблем, царят е гол”. Президентът е гол, защото е свързан със служебното правителство, което е назначил. Покрай тях се навъртат олигарси, разпределят се обществени поръчки – това каза вчера г-жа Нинова”, заяви Герджиков.

„На практика г-жа Нинова, без да използва тези думи, каза следното: Такъв модел имаше по времето на Борисов, сега Радев се опитва да го възпроизведе, макар че е един слаб имитатор”, посочи той. И добави: „Аз не познавам олигарси и нямам нищо общо със задкулисието при никого. Не знам как стоят нещата нито при Борисов, нито при Радев. Говоря за това, че месеци наред говорихме за задкулисие при Борисов. Сега чуваме за задкулисие при Радев. Не е редно да заметем второто под килима”.

„Ще работя с всяка партия, която е в парламента, както и с всеки български гражданин. Трябва незабавно да се състави кабинет и да има работещ парламент“, смята проф. Герджиков.

Герджиков заяви, че е за всяко действие, което ще е за установяване на законността.

- реклама -