Анастас Герджиков

Проф. Герджиков поиска извинение и от Лозан Панов и обяви: Не съм кандидатът на ГЕРБ, нито на ДПС

Кандидатът за президент, издигнат от инициативен комитет, проф. Анастас Герджиков даде първо телевизионно интервю. След инцидентното си включване по БНТ миналия уикенд, в което поиска, а след това и получи извинение от Татяна Дончева, днес той отговори на въпросите на водещите на сутрешния блок на Нова.

И отново поиска извинение – този път от председателя на ВКС и негов конкурент за президентския пост Лозан Панов. Преди дни той обяви, че ГЕРБ предава президентската институция на ДПС. В отговор проф. Герджиков каза:

„Аз нямам нищо общо с ДПС. Никога не съм бих техен член или симпатизант. Не познавам г-н Карадайъ и г-н Доган. Никога в живота си не съм срещал Пеевски. Това което Лозан Панов казва е много странно за мен. Смятам, че той е подведен и му предлагам да провери тази информация. Или да покаже доказателство или да се извини. Неговата основна позиция е да бъдем почтени”, каза Герджиков.

Отново беше категоричен, че няма нищо общо и с ГЕРБ, а подкрепата им за неговата кандидатура е дадена без условия:

„Изтеклата информация за моята кандидатура даде повод на политическа партия ГЕРБ да обяви подкрепата си за мен. Аз не съм кандидата на ГЕРБ, защото съм издигнат от Инициативен комитет. Когато се срещнах с ГЕРБ те не ми поставиха нито едно условие. Те не пожелаха нищо срещу подкрепата си. Не мисля, че съм обвързан с тях”, заяви проф. Герджиков.

И допълни:

„Красимир Вълчев е този, който е предложил на ръководството на партия ГЕРБ да подкрепят мен, вместо да излъчат свой кандидат. Срещнах се с Бойко Борисов в централата на партията. Там беше и г-н Вълчев, а аз им обясних, че ще приема кандидатурата на Инициативния комитет. Там дойде и изненадата – г-н Борисов каза, че съм подходящ кандидат и няма нито едно условие към мен”, обясни проф. Герджиков.

И допълни:

„С г-н Борисов не сме обсъждали кампанията. Кампанията на ГЕРБ и моята ще бъдат съвсем отделни. Ще имаме отделни щабове.“

Той разкритикува някои от политиките на бившите управляващи:

„ГЕРБ са били три пъти последователно в управлението и са правили много грешки през годините. За толкова време няма как да не сгрешиш. Някои от тези грешки са наистина несъвместими с това, което аз разбирам под честна и полезна за народа политика. След като обаче са избирани 3 пъти аз смятам, че те са направили и полезни неща”, каза още професорът.

„Аз приемам политиките на ГЕРБ по едни въпроси, а по други изобщо не я приемам. През годините тази партия омекна, въпреки всичко, което се говори. Първото им управление беше най-проблемно. Тогава имаше поредица от грешки, които доведоха до силно влошаване на нещата в образованието. Ескалацията на нещата през третия мандат на ГЕРБ не се дължи само на техни грешки, а и на други причини”, смята проф. Герджиков.

Проф. Герджиков отново описа целите си като кандидат-президент:

„Мотивацията ми е свързана с това, че сме в много тежка политическа криза. Винаги сме все повече разединени. Аз нямам намерение всички да се прегърнем и различията да отпаднат, но е важно да се обединим около важните за обществото теми. Ако това беше направено нямаше да се стигне до толкова много избори за една година”, каза Герджиков.

И каза още:

„Аз смятах, че много повече партии ще застанат зад мен и ще припознаят кандидата, който ще може да осъществи нужното. Разчитал съм най-много на подкрепата на дясно-центристките партии”, казва проф. Герджиков.

Той не пожела да отговори на въпроса, за кого ще гласува на предстоящите парламентарни избори.

„Ако кажа за коя партия бих гласувал на предстоящите парламентарни избори, ще се лиша от подкрепата на другите партии“, заяви Герджиков.

Проф. Герджиков коментира и Делян Пеевски и ролята му в обществото:

„Аз не мога да преценя доколко той е основната фигура в обществения живот. Очевидно не за първи път обществото се настройва срещу него, смятайки го за символ на олигархията и всичко лошо, което се случва в тази страна. Вероятно това е справедливо, но дали е такова наистина може да установи само съдът. Моето мнение е, че не трябва да се вторачваме в личности, защото тогава подменяме основния дебат. Такъв е и случаят със съдебната реформа”, каза Герджиков.

По отношение на Иван  Гешев той обяви, че ако е извършил нещата, в които го обвиняват, той трябва да изгуби поста си, а след това да понесе и отговорност:

„За г-н Гешев ще кажа същото като за г-н Пеевски – всеки носи отговорност за това, което е извършил или не. Смятам, че г-н Гешев има същия проблем. От една година голяма част от обществото е убедено, че той е символ на прикриването на неща. Имаше граждански бунтове и протести срещу него. Това е и една от разделителните линии. Всеки трябва да носи отговорността си. Ако г-н Гешев е извършил нещо нередно той трябва първо да загуби поста си, а след това да понесе и друга отговорност. Това е работа на други органи, а не на президентската институция”, каза проф. Герджиков.

Той добави, че подкрепя съдебната реформа в страната:

„Аз ще подкрепя съдебна реформа, но не самоцелна, а защото върховенството на закона е висша ценност и гарант за демокрация. Но тя не може да се постигне само с промяна в Конституцията“, каза професорът.

По отношение на протестите от миналата година проф. Герджиков коментира:

„Всички бяхме възмутени и отвратени от кадрите на насилие, които видяхме преди два месеца. Когато това се развиваше нещата стояха по друг начин. На площада не беше цялото българско общество. Имаше голямо разединение. Нямаше как Университетът като институция да взима страна. Той е деполитизиран. Насилието срещу български граждани не може да се толерира по никакъв начин. Аз осъждам всяко насилие, включително случилото се зад колоните”, каза проф. Герджиков.

Той добавя, че управлението на страната „очевидно трябва да е коалиционно”.

„Важно е обаче да не се късат всичко мостове с останалите. Струва ми се, че не е възможно да вървим напред, ако сме противопоставени по всички въпроси. Нека не позволяваме на партиите да спорят по въпроси, по които обществото има консенсус”, казва Герджиков.

Той изрази мнение, че следващото правителство няма да изкара 4 години.

По отношение на управлението на здравната криза проф. Герджиков обяви, че високите нива на смъртност у нас се дължат на недоверието към ваксините и скептицизма:

„Ваксиниран съм. И положих всички усилия, когато все още нямаше достатъчно ваксини, да се намерят такива за висшите училища“, каза още проф. Герджиков.

По темата за Република Северна Македония той призова за спазване на Договора за добросъседство. А попитан с днешна дата дали би казал „да“ за еврочленството на Скопие в ЕС, Герджиков отговори отрицателно.

Попитан дали е спокоен с миналото си, той отговори:

„Аз съм напълно спокоен с миналото си. Не съм спокоен с това, което се случва в момента, заливат ме с лъжи отпреди да обявя кандидатурата си. Обезпокоен съм от начина, по който върви българския политически живот“, каза кандидатът за президент.

- реклама -