ГЕРБ, Бойко Борисов, Анастас Герджиков, подкрепа, партии

Проф. Герджиков: Първото, което Борисов ми каза, е, че няма изисквания срещу подкрепата на ГЕРБ

На въпроси за отношенията си с ГЕРБ и лидера на партията Бойко Борисов отговори пред журналисти независимият кандидат за президент, подкрепян от ГЕРБ-СДС проф. Анастас Герджиков пред журналисти. Изказванията му дойдоха след като неговата кандидатура за държавен глава и тази на Невяна Митева за вицепрезидент бяха официално издигнати от инициативен комитет.

Пред медиите проф. Герджиков поясни, че от месеци водил разговори за кандидатурата си, но и до последно се колебал дали да влезе в президентската надпревара. А предложението за среща с лидер на ГЕРБ дошло от бившия просветен министър Красимир Вълчев.

„Аз обсъдих кандидатурата с няколко колеги от академичните среди и Краси Вълчев, който беше министър на образованието и чак след това член на ГЕРБ, се обърна към мен с предложение да се срещна с г-н Борисов. Аз отговорих, че това не е лоша идея и искам да се срещна с всички партии, а не само с една. И затова предложих да ни издигне инициативен комитет, а подкрепата на всички е добре дошла“, каза Герджиков.

Разказа малко от срещата си с Борисов и разкри дори, че има критики към някои политики на партията:

„Имам резерви към някои от политиките на партия ГЕРБ, особено в първото им правителство. След това нещата се пооправиха. Първото нещо, което Борисов ми каза е, че ако се разберем за подкрепа на партията му за нашата независима кандидатура, те нямат никакви изисквания“, заяви Герджиков.

Той беше категоричен, че ще покани всички партии на разговори и ще потърси тяхната подкрепа, но не е свързан с нито една:

„Нямам нищо общо с председателя на ГЕРБ Бойко Борисов, защото ние се познаваме бегло. Виждал съм го три пъти във връзка със служебните ми задължения като ректор. Нямам нищо общо с партия ГЕРБ. Нямам нищо общо с партия ДПС. Всичко това са неверни слухове“, каза Герджиков.

Той поясни, че ще потърси първо партиите от дясното политическо пространство, след това дясно-центристките, и по-късно всички останали. А политическите сили сами ще преценяват дали да го подкрепят.

Действията на президента Румен Радев проф. Герджиков коментира лаконично.

„Аз се познавам с Румен Радев и сме в много добри отношения. Края на един мандат ни показва управлението. Той трябва да каже изпълнил ли е текста на Конституцията, в който е записано, че президентът трябва да се обединител на нацията“, каза Герджиков.

Повече за церемонията по издигане на кандидатурата му четете ТУК.

- реклама -