Анастас Герджиков, СУ, ректор

Проф. Герджиков: Не се прави нищо за здравната криза! Шест месеца са проспани!

„Основен проблем е политическата криза. Това, че нямаме работещ парламент много ни ограничава. Президентът Радев е в шизофренна ситуация – прави се, че няма нищо общо със служебното правителство, а после им дърпа ушите. Аз съм готов на всякакво правителство, за да излезем от кризата. Не съм нерешителен човек, но не размахвам юмрук, а протягам ръка. В момента зеления сертификат изглежда като репресивна мярка, а ваксинирането става насила. 30% от хората са готови да си купят сертификат без да са се ваксинирали“. Това заяви кандидат-президентът, подкрепен от ГЕРБ, проф. Анастас Герджиков.

По думите му не се прави нищо за здравната криза, а 6 месеца са проспани.

За него цените на електроенергията са проблем, защото от тях зависят цените на редица стоки и услуги. Той подкрепи предложението на Радев да се понижат временно емисиите. Но според него хаосът вече е създаден.

„Българският президент трябва да може да наложи нашата гледна точка, да има малко по-твърда политика. Реалистичният срок за преминаване към зелена енергия е 20 години, а в средносрочен план не можем без ТЕЦ „Марица – Изток“. Трябва да отложим затварянето й с 15-20 години, до 2040 г. Да се върнем към развиване на ядрената енергетика“, изрази мнение той.

Проф. Герджиков смята, че битката с корупцията е наложителна и трябва да се наложи атмосфера на нетърпимост срещу нея.

Той подчерта, че не бива да се казва на България да не пречи на евроинтеграцията на РС Македония, а да приканват тях да спазват договорите за добросъдество.

Кандидат-президентът определи репликата на Румен Радев, че Борисов се е скрил под тогата му като „остроумна, но безвкусна“. Той се надява след изборите България да бъде успокоена, обединена и изпълнена с надежди.

 

- реклама -