проф. Анастас Герджиков, кандидат, президент, ГЕРБ-СДС, политика

Проф Герджиков: Аз не съм партиен кандидат, искам да обединя партиите и всички граждани

С мисията да бъде обединител се включва в президентската надпревара ректорът на Софийския университет проф. Анастас Герджиков. В интервю за в. „24 часа“ той казва, че не е партиен кандидат, а предложение да се кандидатира за президент отказал преди пет години.

„Аз не съм партиен кандидат, не съм член на никоя партия и не съм близък до никоя партия. Очаквам, че стремежът ми да обединя всички партии и всички български граждани в името на едно по-добро бъдеще ще доведе до подкрепа от повече партии и от всички граждани. Особено се надявам на подкрепа от десните и дясноцентристки партии, защото те имат най-голяма нужда от обединение и партньорство“, казва проф. Герджиков.

И допълва, че няма намерение да става политик, целите му са други:

„Имах предложение да се кандидатирам за президент от една от най-големите партии и преди 5 години, но отказах, защото президентският пост за мен не е самоцел. Ако властта ме блазнеше, щях да приема още тогава. Освен това ви уверявам отсега, че ако бъда избран, няма да се кандидатирам за втори мандат. Няма да ставам политик. Моята цел е да върна нормалността в политическите отношения и да помогна за обединението и единството на нацията“

А на въпроса защо е приел сега да бъде издигнат за президент, проф. Герджиков отговаря:

„Три пъти избори за една година, разпокъсан парламент и ожесточена омраза между партиите, която е само симптом за противопоставянето между цели групи в българското общество.

Политическите сблъсъци ни научиха да сме агресивни и по всички теми – пандемията, миграцията, отношенията между половете.

Спокойният дебат, подкрепен с научни аргументи, е изместен от настървено надвикване в социалните мрежи и в живота. Не е необходимо да си прав, важно е кой ще залее другия с по-голяма помия.

Аз посочих изхода от тази ситуация още тогава – издигане на нов национален идеал и обединение на всички българи около него. Отстояването на такава кауза е работа именно на президента, който по конституция олицетворява единството на нацията“, категоричен е проф. Герджиков.

Той съобщи, че от следващата седмица ще излезе в отпуск и той ще продължи до края на президентската кампания.

- реклама -