Анастас Герджиков, кандидат, президент, Румен Радев, партия

Проф. Герджиков: 32 г. след 10 ноември отново се нуждаем от обединение и чувство за свобода

На страната й трябва стабилно демократично правителство, Радев подклажда враждата между партиите, каза кандидатът за президент

„32 години след 10 ноември 1989 г. България отново е изправена пред избор и има нужда от промяна. В стремежа си да си осигури втори мандат Румен Радев доведе нацията до безпрецедентно разделение. Галопиращата инфлация и здравната криза оставят българите с усещане за безпътица. Хиляди наши сънародници са заплашени през задаващата се тежка зима да останат без работа и доходи. Фирми са застрашени от фалит. Страната се нуждае от стабилно демократично правителство, което да решава натрупаните през последните месеци проблеми. На всички обезверени българи искам да кажа, че изход има. Ние им подаваме ръка! Нека отхвърлим юмрука на омразата, нека се върнем към ценностите и надеждата, които 10 ноември ни донесе“.

Това послание отправи проф. Анастас Герджиков на организирана от СДС кръгла маса по повод годишнината от демократичните промени в България. Кандидатът за президент изнесе лекция на тема „Възстановяване на държавността и национално обединение“.

„Романтиката на прехода вървеше рамо до рамо с очакванията за подобряване на икономическата ситуация и за политическа стабилност. Да, имаше напредък през годините, но не достатъчен. А днес страната е поставена пред поредното изпитание“, каза проф. Герджиков. Демокрацията ни даде правото на избор, което е едновременно и голяма отговорност, добави той.

„Днес от нашия вот зависи изходът от кризата. 32 години след началото на демокрацията над обществото надвисна сянката на тоталитарните похвати – отново имаме опасения достатъчно честни ли ще бъдат изборите, притискат се хора, появяват се машини за гласуване извън сертифицираните с неубедителни обяснения с каква цел ще бъдат използвани“, каза още кандидатът за президент.

Проф. Герджиков потвърди, че заедно с кандидата за вицепрезидент Невяна Митева ще работят за обединението на страната. „В два последователни парламента, Румен Радев не направи достатъчно, за да могат политическите сили да намерят път едни към други и да съставят правителство. Напротив – той подклаждаше враждата между партиите и така за трети път в рамките на една година сме на избори, а политическата криза и неработещите институции ни пречат да се справим със здравната, ценовата, образователната и икономическата криза. Ние искаме пълна промяна на политическия стил, ще търсим обединение срещу кризата и ще направим всичко възможно партиите да намерят начин да сформират стабилен редовен кабинет“, каза проф. Герджиков.

Кандидатът за президент поднесе цветя на паметника „Берлинска стена“ край НДК. Парче от разрушения символ на разделението е изложено в центъра на София, близо до Мемориала на жертвите на тоталитаризма. Пред паметника проф. Герджиков разказа за вълнението си при отварянето на пропускателните пунктове на Берлинската стена в нощта на 9-ти срещу 10-ти ноември 1989 г., на което той е присъствал лично като студент в Берлин. „След десетилетия на разделение на германския народ, хората от двете страни на стената за първи път се събраха, просълзени от радост, защото бяха извоювали с протестите си дълго чаканата свобода“, каза още проф. Герджиков.

 

- реклама -