Проф. Георги Рачев, климатолог пред FN: Ще спрат ли градушките и ще ходим ли на море през юни?

Юни и май са месеца на градушките и дъждовете. Какви изненади ни очакват във времето и ще имаме ли хубаво лято. Отговорът пред Flashnews от климатолога проф. Георги Рачев.

Какво време да очакваме през юни, спират ли дъждовете?

То едни искат да спрат дъждовете, други не. Юни месец започна хладен с повсеместни валежи и така ще е до четвъртък-петък. После времето ще се стабилизира. Ще стане по-топло. От там нататък до 15 юни ни очаква типично юнско време- топло, с нормални температури. Максималните ще стигнат 25 градуса , дори в отделни райони ще бъдат по-високи. Сутрин слънце, след обяд- купеста и купесто-дъждовна облачност. След обяд предимно ще вали. Юни месец е месецът с най-много валежи. Той е юнско-майския максимум за валежите за 80% от територията на България. Това са типичните летни валежи. Не продължават цял ден, само след обяд, кратки, за половин, един час.

Да разбирам, че до 15 юни ще вали всеки ден, дори да е кратко?

Първата половина на юни се нарича времето на черешовите води. Тогава е периода на активното зреене на черешите в България и тогава някой реки от тези интензивни валежи след обяд излизат от коритата си. Надявам се дъждовете да са в нормата, особено в Североизточна България, където все още има частично засушаване, а заради зърнената реколта е необходимо да вали. Не е лошо да се напълни някой празен и източен язовир.

Градушки ще има?

Май и юни е върхът на градобитността в България. Ще има градушки. В някой години градушки има и в началото на юли. Тяхната прогноза е от днес за утре. не можем да ги предскажем. Не може да кажем на 18 юни ще вали градушка в Ловешка област. Градушките са трудно предвидими.

Ще ходим ли този месец на море, поне онези които не се страхуват от заразяване с коронавируса?

Ще ходим. Втората половина на юни месец винаги е било много хубаво. Децата обикновено ходеха на лагери след 15 юни. Сега морето е хладно- 17-18 градуса. В следващите две седмици ще се затопли и ще надмине 20-22 градуса. 

Дългосрочната прогноза, каква е? Ще има ли дълго лято, сега и хората и бизнеса се нуждаят от това?

Очаква ни дълго лято. Такива са прогнозите и на световните метро центрове. такава е прогнозата ан балканския полуостров-едно удължено лято до септември. Юни дъждовен, но юли и август ще са сухи. Топло лято ни очаква, продължително и втората половина-август и септември, дори ще е без валежи. Има време да ходим на море и на нашето и на чужди. Знаете морската вода , както и в планината, са едни от най-безопасните места за туризъм след коронавируса.

 

- реклама -